mobile

Historia wyprawy „Chatki Puchatków”

Janusz Misiewicz i Jerzy Tarasiewicz to bohaterowie pionierskiej wyprawy - w 1959 roku starą szalupą „Batory” przepłynęli przez Atlantyk. Dzisiaj o 17:00 w Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni opowiedzą oni o tym śmiałym i nieco dziś zapomnianym żeglarskim wyczynie. Wstęp wolny!

Redakcja / fot. www.gdynia.pl
TAGI Gdynia
Historia wyprawy „Chatki Puchatków”

Urodzeni w Wilnie absolwenci gdyńskiej Państwowej Szkoły Morskiej 8 sierpnia 1958 opuścili Gdynię, by zrealizować marzenia o wielkiej, morskiej przygodzie. Wspierani przez swych nauczycieli - słynnych kapitanów Tadeusza Meissnera i Karola Olgierda Borchardta, oraz macierzysty YK „Gryf”, pozyskali wycofaną z eksploatacji szalupę z „Batorego”. Po przystosowaniu łodzi do oceanicznej żeglugi wyruszyli w podróż.

„Chatka Puchatków” na wiele miesięcy stała się domem 21-letniego wówczas Jerzego Tarasiewicza oraz rok starszego Janusza Misiewicza. Trasa wyprawy prowadziła przez Bałtyk, cieśniny duńskie, porty Europy. Ciężkie sztormy na trasie skłoniły żeglarzy do przejścia rzekami i kanałami Francji na Morze Śródziemne. Z początkiem stycznia 1959 wyruszyli z Marsylii, zahaczając o północną Afrykę, Gibraltar, wyruszając na ocean. Dalej była Madera, Kanary i transatlantycki skok na Martynikę, dokąd „Chatka Puchatków” dotarła 2 kwietnia 1959 roku.

O tej historycznej i pionierskiej wyprawie polskich żeglarzy, a także o późniejszych przygodach opowiedzą, podczas spotkania w Muzeum Marynarki Wojennej, sami bohaterowie - Janusz Misiewicz i Jerzy Tarasiewicz. Będzie to również okazja do kupienia książki Jerzego Tarasiewicza „Szalupą przez Atlantyk” i „Rejs Rozumka”.

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda