Grzanki z pastą z warzyw z rosołu
Sylwia Majcher, autorka książki "Gotuję, nie marnuję"przedstawia świetny patent na wykorzystanie tego, co zostaje najczęściej, mianowicie warzyw z rosołu.
Lista składników:
- 2 kromki ulubionego pieczywa
- warzywa z rosołu – seler, por, cebula, pietruszka
- pół łyżeczki kuminu
- łyżka posiekanej natki kolendry lub pietruszki
- sok z połowy cytryny
- oliwa do skropienia grzanek i łyżeczka do pasty
- ząbek czosnku
- opcjonalnie biały ser- jeśli masz resztki w lodówce, dołóż do pasty
Sposób przygotowania:
Kromki chleba natrzeć delikatnie oliwą i podpiec do zarumienienia w tosterze lub piekarniku ( w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni około 3-5 minut). Warzywa z rosołu odsączyć i przełożyć do blendera. Dodać kumin, sok z cytryny, łyżeczkę oliwy i ząbek czosnku. Zmiskować na gładką pastę. Na koniec doprawić solą i pieprzem i wymieszać z natką kolendry lub pietruszki. Pastę można traktować też jako dip, wystarczy dodać do niej 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Przepis pochodzi z książki “Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku” Sylwii Majcher