Gdzie rozpalić grill lub ognisko w Gdański. Straż Miejska podpowiada
Sezon na grilla i ogniska należy uznać za otwarty. Jednak, co zrobić, jeżeli ktoś chce grillować czy rozpalać ognisko w przestrzeni miejskiej? Straż Miejska w Gdańsku wskazuje miejsca, w których jest to dozwolone.
- Jeśli chcemy zorganizować ognisko albo grill na cudzym terenie, pamiętajmy, że musimy mieć zgodę jego właściciela. W przypadku gruntów administrowanych przez gminę Gdańsk, możemy zrobić to jedynie w miejscach wydzielonych i konieczna jest zgoda administratora terenu (Gdańskiego Zarządu Dróg i Zieleni) – wskazuje Straż Miejska.
Na terenie Parku im. Ronalda Reagana w Gdańsku są wyznaczone specjalne miejsca, w którym można rozpalać ogień.
W przypadku rozpalania ogniska na plaży należy zwrócić się z wnioskiem o zgodę do Urzędu Morkskiego w Gdyni. To ta instytucja wyznaczyła trzy miejsca na gdańskich plażach:
Gdańsk Sobieszewo, pomiędzy wejściem 11 a 12,
Gdańsk Stogi, na wysokości wejścia 25,
Gdańsk Jelitkowo, na wysokości wejścia 66.
Warto pamiętać, że chęć zorganizowania ogniska należy zgłosić do Gdańskiego Ośrodka Sportu.
Straż Miejska wskazuje również, czego nie robić, aby nie otrzymać mandatu. Przede wszystkim, należy upewnić się, że wybrane miejsce na grillowanie lub rozpalenie ogniska jest bezpieczne i nie stwarza zagrożenia dla otoczenia. Warto wybrać teren oddalony od budynków mieszkalnych i lasów oraz upewnić się, że w pobliżu nie ma łatwopalnych materiałów, które mogą spowodować pożar. Opał do rozpalenia ogniska lub grilla musi być zgodny z prawem (drewno, podpałka itp.). Nie wolno używać do tego celu śmieci lub odpadów zielonych. Pozostałości po pielęgnacji działek i ogródków należy pozbyć się zgodnie z przepisami i umieścić je w pojemniku na bio odpady lub kompostować.
fot. pixabay