Galette z rabarbarem
Prościej się nie da – kruche ciasto, sezonowe owoce i kilka minut w piekarniku. Galette, czyli prosta tarta z rabarbarem to kwintesencja wiosny – aromatyczna, nieskomplikowana i pyszna.
Pojawia się jeszcze zanim stragany zaczną uginać się pod kobiałkami pełnymi truskawek – rabarbar to pierwszy z wiosennych sezonowych produktów. Kwaśny, zdecydowany smak idealny do wiosennych deserów. Najlepiej smakuje mniej więcej do połowy czerwca. Warto te kilka tygodni wykorzystać, bo rabarbar ma tylko i wyłącznie zalety. I nie tylko te smakowe.
Ma mało kalorii, sporo błonnika, cały zestaw witamin i minerałów. Wspomaga trawienie, pomaga na cerę i działa przeciwzapalnie. Ale to nie wszystko – pieczenie sprawia, że rabarbar z deseru zmienia się w lekarstwo. Pod wpływem temperatury w rabarbarze wytwarza się polifenol, rapontygenina, która ogranicza tempo podziału komórek nowotworowych. Wystarczy dosłownie 20 minut w piekarniku i gotowe.
prosto i pysznie
Galette to mój sposób na to, by garść łodyg rabarbaru zamienić w pyszny deser. Brzmi z francuska, bo to właśnie tam już w XIV wieku wypiekano pierwsze takie desery. Nazwa wzięła się od normandzkiego słowa gale, które oznaczało płaskie ciasto. Najsłynniejszy rodzaj galette Francuzi przyrządzają na święto Trzech Króli. Kiedyś umieszczano w nim ziarenko bobu. Ten, kto znalazł je w swoim kawałku zakładał koronę i na jeden dzień stawał się królem. Tradycja przetrwała, ale dziś zamiast bobu gospodynie ukrywają w cieście figurkę Jezusa.
Galette z rabarbarem to ciasto najprostsze z możliwych i poradzi sobie z nim nawet naprawdę początkujący kucharz. Nie wymaga ani skomplikowanych sprzętów ani wprawy. Nie potrzebuje nawet formy – wystarczy płaska blaszka. Z kruchego ciasta wałkujemy okrągły placek, nakładamy owoce, zawijamy brzegi i gotowe. Anglicy nazywają galette free form tart i mają rację, bo w tym przypadku najważniejszy jest smak. Formę zostawmy cukiernikom.
Galette z rabarbarem w mojej wersji zawiera dodatkowo migdały. Nie pomijajcie ich – wchłoną wilgoć z rabarbaru i będą doskonałym uzupełnieniem owoców.
Jeśli lubisz moje przepisy zajrzyj na www.platebykate.com
Możesz też polubić moją stronę na Facebooku: www.facebook.com/platebykate
Smacznego!
GALETTE CZYLI TARTA Z RABARBAREM
Porcja dla 6 osób
Przygotowanie 50 min.
Składniki
-
250 g mąki pszennej
-
150 g masła
-
60 g brązowego cukru
-
1 łyżka kwaśnej śmietany
-
2 łyżki zimnej wody
DODATKOWO
-
600 g rabarbaru
-
50 g migdałów
-
10 g mąki ziemniaczanej
-
10 g cukru pudru
Sposób przygotowania
-
Mąkę przesiej na blat. Dodaj cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekaj szybko nożem do momentu uzyskania drobnej kruszonki. Dodaj śmietanę i wodę i szybko zagnieć. Z gotowego ciasta uformuj kulę, owiń folią i włóż na 30 minut do lodówki.
-
Migdały, cukier puder i mąkę ziemniaczaną umieść w malakserze. Zmiel migdały na grubość ziaren kaszy.
-
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni. Rabarbar umyj, osusz i pokrój na kawałki.
-
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na kształt koła na grubość 3-4 milimetrów. Wysyp zmielone migdały i rozprowadź równą warstwą po cieście zostawiając około 4 – 5 centymetrów od brzegów.
-
Na migdałach rozłóż rabarbar i zawiń wolne brzegi ciasta do środka.
-
Piecz 30-35 minut. Podawaj z lodami lub bitą śmietaną.
Fot. Katarzyna Nowicka