mobile

Dlaczego warto jeść lody cały rok?

Lody kojarzą się głównie z letnią porą. Jedzone w upały są wybawieniem dla tych, którzy potrzebują ochłody. Jednak nie każdy wie, że lody powinno jeść się przez cały rok, zwłaszcza zimą. Dlaczego to takie ważne?

Jacek Górszczyk
TAGI
Dlaczego warto jeść lody cały rok?

Dzisiaj zajmujemy się lodami jednak nie znaczy to, że od teraz przez całą zimę możemy sobie pozwalać codziennie na ogromną porcję lodów. Najważniejsze jest to, by wybrać te, które zawierają najmniej chemii oraz sztucznych polepszaczy. Wiadomo, że trudno w przypadku lodów kupionych na mieście sprawdzić ich skład albo liczbę kalorii. Nie każda lodziarnia oferuje tak dokładne menu. Poza tym wiele osób chcących schudnąć nawet nie zdaje sobie sprawy, jak ważne na początku może być liczenie kalorii.

Inaczej jest podczas zakupów w sklepie, gdzie na spokojnie możemy wybrać sobie najzdrowsze ze wszystkich lodów, porównać kalorie, ilość dodatkowych składników. Jedząc je w domu mamy pewność co do ich składu, bo sami wcześniej je zweryfikowaliśmy.

Dlaczego warto jeść lody zimą? Bo właśnie wtedy możemy je jeść bez zamartwiania się grypą czy przeziębieniem. Przede wszystkim dlatego, że zapominamy o bardzo ważnym aspekcie. Nasz organizm nie jest przystosowany do nagłej zmiany temperatur, a podczas jedzenia lodów zimą do niego nie dochodzi. Jeśli ktoś często choruje, przeziębia się częściej, niż inni, a uwielbia lody, nie powinien mieć powodu do zmartwień. Wszystko dlatego, że temperatura lodów i powietrza jest zimą zbliżona. Dla naszego gardła nie występuje zatem zjawisko szoku termicznego. Odwrotna sytuacja ma miejsce latem, gdzie niska temperatura lodów jedzonych w o wiele wyższej temperaturze powietrza może doprowadzić do szybkiego przeziębienia.

Lody zawierają wapń oraz białko. Ich obecność w codziennych posiłkach nie zawsze jest wystarczająca, zwłaszcza, kiedy za oknem mamy do czynienia z ujemnymi temperaturami. To wtedy deser lodowy może przyjść z pomocą. Poza tym niektóre witaminy trudniej przyswajać, gdy w sklepach mamy ograniczoną ilość warzyw i owoców. Najważniejsze jakie występują w lodach to A, D, C, E.

Jednak i tak jednym z najważniejszych czynników dla których powinniśmy jeść lody zimą jest ten związany ze stresem. W okresie zimowym często do przeżywanych sytuacji stresowych dochodzi depresja ze względu na mniejszą ilość słońca i szybsze wieczory. Tymczasem kubeczek lodów może nam po prostu… poprawić nastrój. Pamiętajmy o tym, że czasami zbawienne dla naszego zdrowia jest coś, o czym na długi czas (np. zimy) zapominamy. Może „to coś” poprawi nasz nastrój na parę chwili, jednak dla dodatkowej dawki wapnia, białka oraz potrzebnych zimą witamin warto sięgnąć po pyszne lody.

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda