mobile

Dietetyczne racuszki

Czy racuszki można przygotować bez mąki? Tak! Miłośnicy tych słodkości, którzy dbają o wagę, mogą zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia!

Agata Mościcka / fot. www.pixabay.com
Dietetyczne racuszki

Aby przygotować niskokaloryczne racuszki i jednocześnie dostarczyć organizmowi wartościowe składniki odżywcze, wystarczy zamiast mąki użyć bananów.

Banan, jeden z najpopularniejszych owoców, zawiera wiele cennych składników mineralnych. To źródło potasu, niezbędnego dla poprawnego funkcjonowania serca. Osoby z nadciśnieniem powinny swoją dietę uzupełnić bananami. Działają także łagodząco na wrzody i biegunkę. W składzie tych owoców znajdują się najważniejsze witaminy, takie jak A, C, E, K oraz te z grupy B. Osoby na diecie odchudzającej śmiało mogą włączyć banany do swojego jadłospisu, ponieważ zawierają błonnik. Magnez, fosfor i wapń, które znajdują się w bananowym miąższu czynią je doskonałymi owocami dla osób, które żyją w pośpiechu i nie mają czasu na odpowiednio zbilansowane posiłki.

Banany mogą być również pomocne w obniżaniu poziomu cholesterolu, dzięki dużej zawartości pektyn. Dieta bananowa, to doskonałe antidotum na stres i zmęczenie. Jak wynika z naukowych badań, banany mogą działać profilaktycznie w zakresie ryzyka zachorowalności na raka nerki. W Indiach to naturalne remedium na wzdęcia i niestrawność. Naukowcy z Uniwersytetu w Michigan przekonują, że owoce te mogą również chronić przed wirusem HIV.

Dania z bananów są zastrzykiem energii i świetnie wpływają na zdrowie. Racuszki zrobione z bananów będą doskonałe zarówno na początek dnia, jak i na kolację.

Do wykonania 10 sztuk racuszków potrzebujemy:

  • 2 średnich bananów (im dojrzalsze tym lepiej),
  • 2 całych jajek,
  • oleju do smażenia (najlepiej kokosowego, ponieważ jest bardzo wydajny i nie obciąża potraw nadmierną ilością tłuszczu),
  • wanilii, kakao lub cynamonu (w zależności od tego jaki smak lubimy).

Banany obieramy ze skórek i dokładnie rozgniatamy widelcem na jednolitą masę w głębokiej miseczce. Do tak przygotowanej pulpy wbijamy dwa całe jajka i wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy albo odrobinę ziaren wanilii, albo szczyptę cynamonu lub kakao dla smaku. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju kokosowego, najlepiej nierafinowanego i nakładamy na niego dużą łyżką porcję masy bananowej, formując okrągłe racuszki. Smażymy je z każdej strony, aż będą rumiane. Podajemy je polane syropem klonowym lub posypane garścią świeżych leśnych owoców.

Tak pyszny i zdrowy początek dnia na pewno każdemu poprawi nastrój!

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda