mobile

Ceny żywności cały czas idą w górę

Spełniły się czarne wizje ekonomistów. Mimo, że rok 2017 trwa dopiero od półtora miesiąca, zdążył już negatywnie wpłynąć na nasze kieszenie.

Aleksandra Krawczyk
Ceny żywności cały czas idą w górę

Jak mówią mieszkańcy, ceny warzyw i owców diametralnie się zmieniły. Na warzywach takich jak papryka czy cukinia, sklep zarobi dwa razy więcej. Mięso i nabiał również są coraz droższe. Mieszkańcy Trójmiasta, narzekają, że na talerzu coraz mniej a pensje nie idą w górę. Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, więcej musimy płacić za banany - 4,31 zł/kg (rok temu o tej porze - 4,23 zł/kg), herbatę - 4,27 zł/100 g (rok temu - 4,08 zł/100 g), ser twarogowy półtłusty - 12,81 zł/kg (wcześniej - 12,39 zł/kg) czy szynkę wieprzową gotowaną - 26,64 zł/kg (a w zeszłym roku - 24,76 zł/kg).  

Jak mówią eksperci, w roku 2013, w Polsce panował kryzys i ceny żywności rosły w zastraszającym tempie. Natomiast rok 2014 był pierwszym rokiem gdzie ceny żywności poszły w dół, co utrzymywało się też w roku 2015. Natomiast w roku ubiegłym, ceny wg. danych wzrosły tylko 1%. Mimo, że wydaje się to nikłą zmianą, to dla mieszkańców Trójmiasta było to odczuwalne. Zmiany cen żywności, mają też drugie dno. Właściciele sieci sklepów, są zdania, że efektem podniesienia płacy minimalnej z 1850 zł do 2000 zł brutto i stawki godzinowej do 13 zł  jest właśnie podniesienie cen żywności. 

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda