mobile
REKLAMA

Być jak Alicja czyli w krainie japońskich słodyczy

Kuchni japońskiej zdecydowanie można dać się uwieść. Uwodzenie następuje z wielu stron. Poszukując można znaleźć japońską restaurację w ,której oglądamy powstawanie zamówionych potraw. Rodzą się one na naszych oczach nad otwartym ogniem.

Sylwia Chruścińska
TAGI
Być jak Alicja czyli w krainie japońskich słodyczy

Już sam ten widok sprawia, że czujemy się bez mała jak na osobistym pokazie zespołu kulinarnych sztukmistrzów. A efekt. Efekt jest w stanie zaskoczyć nas od strony ułożenia potrawy, kolorów,(ba nawet sposobem pakowania na wynos).

Lecz najbardziej uwodzicielskie i zniewalające są połączenia smaków i tekstur.

Po drugiej stronie lustra

Tutaj chyba niemal wszystko idzie w parze, z prawie wszystkim. Zaś element zaskoczenia konsumenta wydaje się wiodący. Dotyczy  to również, tak serwowanych w restauracji, jak i kupowanych w sklepach słodyczy. Lody śmiało mogą mieć właściwości prozdrowotne z powodu dodatku matchy ( wysokiej jakości, z najmłodszych listków sproszkowana zielona herbata). Ciastko o gładkości trufli, możemy przekąsić słonym kwiatem. Zaś lody w tempurze eksplodują nam w ustach jednoczesnymi doznaniami zimna,, gorąca, ,gładkości ,chrupkości, lekkości i czegoś sycącego.

Wyżej wspomniana matcha jest zresztą jednym z ukochanych produktów w kuchni japońskiej i bardzo popularnym dodatkiem do cukierków, czekolady czy też ciastek.

Aby uniknąć nudy podczas poznawania japońskich słodyczy, można odbyć drogę od M&M’sów o smaku jabłek w karmelu, poprzez krewetkowe krakersy, galaretkę o rybnym posmaku, do żelek w kształcie psich łapek. O smaku winogron.

Popijać to można kawą zwieńczoną wzorzystym wafelkiem naśladującym wzory zazwyczaj rysowane na piance.

Wydaje się, że można wyodrębnić europejskie typy i kształty słodyczy, które w Japonii pokochano.

  • żelki
  • pianka marshmallow
  • smak coli
  • Kit kat-ponoć w każdym mieście można kupić jego inny smak

 

Owa miłość nie wyklucza  istnienia znaczących modyfikacji. Jak np. napój sodowy z półpłynną galaretką w środku. Soda należy również do wyżej wspomnianych ukochanych dodatków kulinarnych. Oprócz sodowych ciasteczek najbardziej znaną jest  oranżada Ramune, w bardzo charakterystycznej butelce.

 To co wydaje się równie charakterystyczne to wielka ilość produktów w proszku. Słodyczy również, do przyrządzenia w domu. Świat japońskich słodyczy jest  też kolorowy i intensywnie pachnący. Zachęcający do odnajdywania balansu smaku, w świecie gdzie to co słodkie, może stać się kwaśnym, słonym, lub uzyskać smak mączny. Świat ,który może nas wchłonąć  w siebie, zdumieć i wypuścić zasiawszy ziarno tęsknoty do ponownych odwiedzin.

 źródło fotografii: http://www.oyakata.com.pl

KOMENTARZE

aktualności

REKLAMA
więcej z działu aktualności
REKLAMA

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie Kobieta Dziecko

więcej z działu Zdrowie Kobieta Dziecko