mobile

Bogactwo grillowanych warzyw

Cukinia, bakłażan czy papryka – to tylko niektóre warzywa, które dobrze sprawdzają się w grillowym menu. Mogą one stanowić zdrowe uzupełnienie mięsnych dań lub stać się głównym elementem posiłku. Dlaczego warto wrzucać warzywa na ruszt i jak najlepiej je przygotować podpowiada Anna Radowicka – specjalistka ds. żywienia współpracującaz E.Leclerc.

Informacja prasowa
TAGI
Bogactwo grillowanych warzyw

Posiłki przy grillu to jeden z ulubionych sposobów wspólnego spędzania czasu Polaków w ciepłe miesiące . Sezon właśnie wystartował,a jego motywem przewodnim jak co roku będzie mięso. Chociaż trudno wyobrazić sobie tę kulinarną tradycję bez kiełbasy, karkówki czy skrzydełek kurczaka, warto pamiętać o bogactwie grillowanych warzyw, które stanowią zdrową przeciwwagę dla wysokokalorycznych dań.

Grillowanie jest rodzajem obróbki termicznej, która świetnie sprawdza się w przypadku warzyw. Warto grillować je na półtwardo tak, aby zachowały swoje wartości odżywcze: witaminy, składniki mineralne oraz błonnik. Jeżeli będziemy trzymać warzywa na ruszcie zbyt długo, stracą one część witamin oraz mikro- i makroelementów­. Wyjątkiem są na przykład ziemniaki, które nie mogą być surowe i potrzebują więcej czasu – mówi Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia współpracująca z E.Leclerc.

Do najpopularniejszych warzyw, które sprawdzą się w grillowanym wydaniu, należą bakłażan, cukinia, papryka czy właśnie ziemniaki. Ich lista jest jednak dużo dłuższa – coraz częściej na ruszcie lądują więc fenkuł, cykoria, bataty i szparagi. Bogaty wybór sprawia, że jarzyny stają się nie tylko skromnym uzupełnieniem tradycyjnych potraw z grilla, ale są również ważnym elementem tego rodzaju posiłku, szczególnie w przypadku osób dbających o dietę i ograniczających spożycie mięsa.

Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia współpracująca z E.Leclerc, przygotowała zestaw pięciu wskazówek dotyczących grillowania warzyw:

-Wszystkie rodzaje warzyw nadają się do wrzucenia na ruszt, ale należy pamiętać że większość z nich powinniśmy grillować krótko, ok. 4-10 minut.

-Rodzaje warzyw, które wymagają szybkiej obróbki termicznej, możemy grillować w całości lub w większych kawałkach. Ziemniaki i bataty warto pokroić natomiast na mniejsze części.

-Nie zapominajmy o nietypowych warzywach na grill takich jak sałata, kapusta czy ogórek. To ostatnie warzywo trzymajmy na ruszcie wyjątkowo krótko, by nie dopuścić do wysuszenia. Warto również odrobinę je posolić i natrzeć papryką oraz octem.

-Grillowane warzywa idealnie współgrają z kaszą, ryżem czy makronem, które zawierają węglowodany złożone. Dzięki takiemu zestawowi, zapewnimy organizmowi niezbędną do funkcjonowania energię oraz witaminy i składniki mineralne.

-Jeżeli chcemy cieszyć się smakiem grillowanych warzyw, należy pamiętać o ich właściwym przygotowaniu. Korzystajmy z oleju lub oliwy. Ważne jest też użycie ziółi przypraw, takich jak imbir, rozmaryn, cynamon, tymianek czy bazylia.W połączeniu z dymnym aromatem, nadadzą one warzywom niepowtarzalny charakter.

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda