Zupy zimowe
Nie od dziś wiadomo, że zupy są pożywne, rozgrzewające i dostarczają wielu cennych wartości odżywczych. Zima to idealny czas by jeść je jak najczęściej!
To tradycyjne danie stało się obecnie bardzo popularne. Jeszcze niedawno, zupy kojarzyły się nam z zupami naszych babć, które były tłuste i najczęściej nie posiadały intensywnego smaku. Jednak od kilku zimowych sezonów, zupy stają się coraz bardziej popularne. Prostota, a jednocześnie sytość i świetny wpływ na naszą sylwetkę, sprawia, że Polacy zwariowali na ich punkcie.
Oto kilka prostych pomysłów na zupy, czas ich przygotowania nie przekroczy pół godziny.
Krem z marchewki
Marchewska , dzięki karotenowi świetnie wpływa na kondycje naszej cery, warto ją jeść szczególnie w okresie, kiedy brakuje nam słońca i witamin.
Składniki: 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 8 marchewek, liść laurowy, 2 szklanki bulionu warzywnego.
Krem z pomidorów z mozarellą
Zupa istnie królewska. Pomidory w towarzystwie sera mozarelli, która rozpływa się w ustach, poskreślone smakiem bazyli, zyskują intensywny smak. Świerze pomidory, sprawią ,że zapomnimy o zimie za oknem. Dodatkowo zapobiegajom zawałom i miażdzycy, dzięki zawartemu w nich kwasowi.
Składniki: 6 pomidrów, kulka mozarelli, czerwona cebula, czosnek, 2 marchewki, 2 szklanki bulionu warzywnego, bazylia.
Rosół
Rosół jest klasyką smaku. Podczas kiedy jesteśmy podatni na infekcje, rosół sprawdzi się idealnie. Dodatkowo, mimo, że jest bardzo sycący nie tuczy. Najlepszy smak uzyskamy łącząc kilka rodzajów mięsa, lepiej jednak żeby mięso nie było tłuste. Osby, które często jedzą rosół, rzadziej chorują na grypę.
Składniki: chude mięso, marchewka, pietruszka, seler, cebula, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, lubczyk.
Krem z brokuła
Brokuły mimo że niepozorne, są bogate w wiele witamin. Dzięki zawartości sulforafanu- silnego przeciwutleniacza, blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA oraz ułatwia likwidację komórek tworzącego się nowotworu. Dodatkowo są źródłem potasu, dzięki, któremu naczynia krwionośne są bardziej drożne. Krem z brokuła jest intensywny i jednocześnie delikatny, w połączeniu z pełnoziarnistymi grzankami jest wspaniałym pomyłem na zimowy obiad.
Składniki: 1 duży brokuł, 1 ziemniak, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 100 mln śmietany, 2 szklanki buliony warzywnego.
Krem z dyni
Dynia, smakuje wyśmienicie zarówno w odsłonie słodkiej jak i słonej. Zupa z niej, należy do jednej z nabardziej popularnych w ostatnim czasie. Mimo wielu witamin, jest niskokaloryczna. Posiada cenny potas, wapń i żelazo. Pestki dyni to znakomite źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Składniki: 1 kg dyni, 1 marchewka, 1 cebula, 3 szklanki bulionu warzywnego, 4 łyżki śmietany.
Zupy to wspaniała alternatywa dla codziennych obiadów. Szeroki wybór warzyw, sprawia, że nigdy nam się nie znudzą, a dodatkowo są sycące i niskokaloryczne. Sięgajmy po nie częściej!