Znani i lubiani odkrywali swoje kulinarne talenty
Kolejna edycja kulinarnego show „Znani i lubiani gotują z uczniami" za nami. W Zespole Szkół Hotelarsko - Gastronomicznych w Gdyni, samorządowcy, radni, przedsiębiorcy zmagali się o miano kulinarnego mistrza a motywem przewodnim w kuchni było mięso mielone i kasza. Zmaganiom uczestników przyglądał się wiceprezydent Bartosz Bartoszewicz.
Każda drużyna składała się z zaproszonego gościa i ucznia ZSHG. W ciągu 100 min musieli przygotować danie, które smakowali i oceniali eksperci kulinarni: Krzysztof Szulborski, Andrzej Ławniczak, Jacek Zięba i Zdzisław Senwicki.
1 miejsce zajęła drużyna: Paweł Szary- Agencja Rynku Rolnego, Natalia Frankiewicz - uczennica klasy IV Technikum Gastronomicznego.
Potrawa: kotleciki z serem cheddar na kremowym puree z kalafiora w towarzystwie smażonej na palonym maśle młodej marchewki.
2 miejsce zajęła drużyna: Krzysztof Jaszczak- Agencja Rynku Rolnego, Agata Kaczykowska - uczennica klasy IV Technikum Gastronomicznego.
Potrawa: pieczone kotleciki w ziołowej otoczce na orientalnym musie marchwiowym podane z placuszkami z kaszy gryczanej i sosami ze świeżych warzyw.
3 miejsce zajęła drużyna: Edyta Sieracka-Zięba - wiceprzewodnicząca Rady Dzielnicy Grabówek oraz Kacper Chodnicki - uczeń klasy III Technikum Gastronomicznego.
Potrawa: rolada z mięsa mielonego nadziewana szpinakiem z placuszkami z kaszy jaglanej z sosem czosnkowym.
Goście obejrzeli też pokaz barmański z napojów bezalkoholowych, przygotowany przez Ryszarda Matusiaka.
Źródło: prasowy UM Gdynia