Trójmiejski restaurator Kreatorem Roku 2021
Właśnie poznaliśmy nazwiska nagrodzonych Top Restauratorów – Kreatorów Gastronomii. Zwycięzcy zostali wybrani w Krakowie, podczas konferencji hybrydowej Made For Restaurant. Tytuł Kreatora Roku 2021 zdobył trójmiejski restaurator Mariusz Zawadzki – właściciel Mondo di Vinegre, Vinegre, Tapas De Rucola i Officyna Vinegre.
We wtorek- 16 listopada poznaliśmy laureatów konkursu Top Restauratora – Kreatora Roku 2021. Za ciężką pracę, wytrwałość, kreatywność i inspirowanie branży gastronomicznej wyróżniono aż czworo przedsiębiorców, jednak najlepszym okazał się Mariusz Zawadzki.
Mariusz Zawadzki to właściciel takich lokali jak: Mondo di Vinegre, Vinegre, Tapas De Rucola czy Officyna Vinegre.
"Nominacja, a potem zwycięstwo było dla nas tak samo zaskakująca, jak i miłe. W szczególności, że otrzymane na 10-lecie mojej gastronomicznej aktywności. To dla mnie okazja do podziękowania wspólnikom: Arturowi Draniczarkowi, Pati Paw, Beacie Świętoreckiej, Ramirowi Gonzales Diaz’owi oraz pracownikom i gościom naszych konceptów, za wspólne 10 lat kulinarnych doznań i radości ze wspólnego przebywania i konsumowania. Życzę nam, aby nasz kulinarny świat dalej się rozwijał się i dawał nam powody do wspólnego biesiadowania" – mówi restaurator Mariusz Zawadzki, zdobywca tytułu Kreator Roku 2021.
Restaurator zdradził również, jak udało mu się uniknąć przykrych konsekwencji lockdownu:
"Od 10 lat tworzę miejsca, które zmieniają gastronomiczną mapę Trójmiasta. Każde z przedsięwzięć opiera się na ludziach, z którymi tworzę optymalną synergię pozwalającą kreować miejsca kultowe. Mój osobniczy talent dzielenia się tym, co w biznesie najważniejszej – w połączeniu z talentami moich wspólników – przybiera realne wymiary w postaci miejsc jedynych w swoim rodzaju. Podążając za koncepcją kultury zarządzania, jaką jest szacunek dla człowieka, w czasie pandemii wdrożyłem projekt wspierający ludzi gastronomii, którzy na skutek obostrzeń potracili swoje miejsca pracy, a ich rodziny stanęły przed widmem biedy. W wyniku analizy sytuacji ekonomicznej innych krajów, podjęliśmy decyzję o rekrutacji do naszych restauracji szefów kuchni z innych części świata: Indii, Pakistanu, Bangladeszu i Tunezji. W efekcie tego mamy w tej chwili w naszych strukturach już sześciu takich szefów"– zdradza Zawadzki
Pytany o to, czy ma jakieś specjalne rady dla innych restauratorów odparł:
"Nigdy nie odważyłbym się dawać rad. Każdy przedsiębiorcza w naszej branży jest profesjonalistą realizującymi swoją wizję świata gastronomicznego i dlatego mamy tak piękną, kulinarną mapę lokali, które możemy odwiedzać w wolnym czasie."
Pozostałymi laureatami konkursu Made For Restaurant zostali:
- Paweł Zyner z restauracji Anatewka w Łodzi,
- Daniel Pawełek z Ferment Group w Warszawie (restauracje: Koneser Grill, Kieliszki na Próżnej, Rozbrat 20, Le Braci Cucina oraz Butchery & Wine),
- Ewa Voelkel-Krokowicz z restauracji Concordia Taste w Poznaniu
Na zdj. restauracja Mondo di Vinegre w Muzeum Emigracji // fot. Mondo di Vinegre/FB/Gdynia.pl