Smacznie i kulinarnie na Świętojańskiej
Sobota w Gdyni upłynęła pod znakiem kulinarnego święta. Mieszkańcy i odwiedzający nasze miasto turyści mogąli się rozsmakować w dobrej kuchni. Wszystko za sprawą 5. edycji „Kulinarnej Świętojańskiej”.
Kulinarna Świętojańska” to wydarzenie, które ma otworzyć mieszkańców i turystów na nowe smaki, a także promować lokale oferujące najlepsze jedzenie w naszym mieście. Daje też szansę na skosztowanie potraw kuchni świata i zapoznanie się z najnowszymi trendami kulinarnymi. Oś festiwalu stanowi jedna z najbardziej znanych ulic handlowo-usługowych w Gdyni – Świętojańska.
Wydarzenie powróciło po dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią i cieszy się dużym zainteresowaniem. Zebranych gości przywitali: wiceprezydent Gdyni Marek Łucyk oraz Martin Gimenez Castro – szef kuchni, zwycięzca 1. edycji programu „Top Chef” oraz kurator tegorocznej edycji „Kulinarnej Świętojańskiej”.
– Niezmiernie się cieszę, że „Kulinarna Świętojańska” powróciła do Gdyni. Jedno mogę Państwu obiecać. Będąc tutaj, nie wrócicie do domu głodni. Życzę Państwu wielu kulinarnych wrażeń i zapraszam do kosztowania potraw i produktów od naszych restauratorów – powiedział Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju.
– Chciałem podziękować za zaproszenia na 5. edycję festiwalu. Nie mogę się już doczekać, kiedy spróbuję tych wszystkich potraw. Krążyłem już trochę po stoiskach i widziałem wiele niesamowitych koncepcji – mówił Martin Gimenez Castro, szef kuchni, kurator 5. edycji „Kulinarnej Świętojańskiej”.
Organizatorzy wydarzenia jak zawsze zadbali o wiele atrakcji. Swoją kulinarną ofertę prezentuje ponad 20 wystawców. To gdyńscy restauratorzy oraz przedstawiciele lokalnych kawiarni, cukierni czy sklepów z regionalnymi wyrobami. Motywem przewodnim tegorocznej edycji festiwalu są smaki lata, często w kreatywnych odsłonach. I jak na nadmorskie miasto przystało, nie brakuje też kuchni bogatej w ryby i owoce morza.
Tradycją „Kulinarnej Świętojańskiej” jest Bieg Kelnerów. Biorą w nim udział profesjonaliści, amatorzy oraz dzieci. Ci, którzy poradzą sobie najlepiej, otrzymują nagrody. W tym roku zwycięzcy odebrali m.in. kosze prezentowe, gadżety ze skór naturalnych, karnety do siłowni, vouchery do restauracji czy zestawy miodów.
To jednak nie wszystko. Podczas imprezy przyznano nagrody wyróżniającym się restauratorom. Statuetki powędrowały do tych, którzy w czasie pandemii dostarczali posiłki dla medyków w ramach akcji „Gastro pomaga” oraz przekazywali posiłki dla obywateli Ukrainy, którzy przybyli do naszego miasta, uciekając przed wojną. Otrzymali je przedstawiciele restauracji: Pierożek, Kociołek Konesera, Białe Wino i Owoce oraz Oficyna Gdynia.
Ponadto dla uczestników przygotowano też: pokazy gotowania na żywo, quizy i konkursy czy koncert muzyki jazzowej.
fot.Magdalena Czernek