Raz na ludowo - Pampuchy drożdżowe
Pampuchy to potoczna nazwa klusek (bądź chlebków) drożdżowych, gotowanych na parze. W tradycji polskiej kuchni istnieją od setek lat, choć w zależności od regionu jadane są na słodko lub słono, jako dodatek czy też jako główne danie.
SKŁADNIKI:
2 niecałe kubki maki pszennej przesianej,
1/5 część drożdży 100g kostki ,
pół płaskiej łyżeczki soli i cukru,
łyżka oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę, sól ,cukier mieszamy w misce.
Drożdże rozpuścić w połowie kubka letniej wody.
Do mąki dodać olej i drożdże i męcz się „człowieku” z wyrobieniem ciasta.
Pozostawić ciasto na około 40 min. do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie urywamy po kawałku mieszczącym się w dłoni rozwałkowujemy na około 0,5 cm i szklanką wykrawamy kółka.
W garnuszku rozgrzewamy około 0,4 l oleju i na rozgrzany olej wrzucamy nasze kółeczka
Rumienimy na złoto i przekręcamy na drugą stronę i też czekamy do zarumienienia na złoto i wyjmujemy.
Podajemy z sosem czosnkowym bądź innym ulubionym.
Smacznego