mobile

Poezja smaku w jedenastu odsłonach Motławy

Pierogi, potrawa uznawana przez Polaków za nasze narodowe danie, znana jest w Polsce od XIII wieku. Mało kto jednak wie, jak wiele jest ich rodzajów. Dla ich smakoszy, swoje drzwi otwiera PIEROGARNIA NA ROGU.

TAGI
Poezja smaku w jedenastu odsłonach Motławy

Doświadczone kucharki powiedzą, że przepis na pierogi jest bardzo prosty, mąka, jajka, woda trochę oleju i sól. Do tego wszystkiego potrzebny jest farsz: mięso, kapusta, grzyby, szpinak, ser, a nawet dziczyzna czy baranina. Wygląda prosto, a jednak gdy młode panie domu zabierają się za gotowanie, często ponoszą porażkę. Jedno to potrzebne umiejętności, do- świadczenie przy robieniu pierogów, a drugie to czas, który jest potrzebny na przygotowanie. W dzisiejszym zabieganym świecie, naprzeciw smakoszom pierogów wychodzą pierogarnie. W Gdańsku zapachem i smakiem przyciąga Pierogarnia Na Rogu, w której na wynos moż- na dostać około 11 rodzajów pierogów: pierogi z kapustą i grzybami, ruskie, z mięsem, szpinakiem, z dziczyzną, baraniną, orzechami, śliwką suszoną i koniakiem, owocami (truskawką, maliną, a nawet czarną jagodą). Dla wszystkich, którzy nasycą się pierogami kuchnia proponuje dania kuchni staropolskiej, litewskiej, niemieckiej, a także żydowskiej. Zupy kremy, brukwinowa z kluseczkami, schab w jałowcu, gęś pieczona, rolady z ryb, ryby w galarecie, sałatki, cepeliny i wiele innych tradycyjnych smaków – jak u mamy. A wszystko to codziennie świeżo gotowane. Nad wszystkim sprawuje pieczę pani Mirosława Czernecka, pasjonatka gotowania, doświadczony szef kuchni, która współ- pracowała z prestiżowymi pomorskimi hotelami. Na swoim koncie ma m.in. współudział przy organizacji cateringu na 80-lecie portu w Gdyni czy na imprezach dla Ratusza Gdań- skiego. Jak sama mówi pracują u niej ludzie z wyobraźnią i polotem. Oprócz domowych dań na wynos, które można dostać codziennie od poniedziałk u do piątk u od 11-18 Pierogarnia Na Rogu oferuje catering na przyjęcia okolicznościowe oraz wesela. 100% mięsa w mięsie, 100% jakości – pysznie jak u mamy - to ich dywiza.

PIEROGARNIA NA ROGU Orunia Górna, ul. Sosnowskiego 3A/11

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda