mobile

Najlepsze pomysły na karnawałowe przekąski

Karnawał to doskonały moment na spotkania ze znajomymi. Przedstawiamy pomysły na szybkie przekąski, których przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu.

TAGI
Najlepsze pomysły na karnawałowe przekąski

Dobre towarzystwo, dobra muzyka i dobre jedzenie to podstawa udanej imprezy. Tym razem zajmiemy się przekąskami, które umilą nam spotkanie i nie przysporzą kłopotu z ich przygotowaniem. Podczas karnawałowych imprez świetnie sprawdzą się dania na zimno takie jak koreczki czy niewielkie kanapki.
Ciasto francuskie także na słono
W trakcie przygotowywania karnawałowego menu warto pamiętać o cieście francuskim. Domowy wyrób jest dość czasochłonny, ale sklepy oferują dobre jakościowo wyroby w niskiej cenie. Można je wykorzystać na różne sposoby, świetnie smakuje zarówno na słono, jak i na słodko. My proponujemy efektownie wyglądające „ślimaczki” zapiekane z serem i dodatkami. Aby je przygotować, wystarczy rozwinąć płat ciasta, a na nim ułożyć dowolne, ulubione dodatki. Wszystko to posypujemy przyprawami – świetnie sprawdzi się oregano, majeranek i bazylia, a na koniec posypujemy serem. Teraz ostrożnie zwijamy ciasto w rulon, a ten kroimy na krążki o grubości około 1,5 cm. Krążki wypełnione nadzieniem układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekamy ok 15 minut, aż nasze ślimaczki się zarumienią.
Pulpeciki z sosem
Mięsne kuleczki to świetna przekąska na jeden kęs. Mielone mięso łączymy z namoczoną bułką, jajkiem, solą i pieprzem. Formujemy niewielkie kulki, które wrzucamy na rozgrzany olej. Po usmażeniu podajemy z lekkim sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.
Warzywne łódeczki
Osoby, które preferują bezmięsne dania, być może skuszą się na warzywne łódeczki. Do ich przygotowania potrzebna będzie wydrążona cukinia. Jej wnętrze wypełniamy pokrojonymi w kostkę warzywami, a następnie posypujemy startym serem. Zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Fani mięsnych dań mogą do warzyw dorzucić zmielone mięso z kurczaka. 
Owocowe szaszłyki
Kolorowe szaszłyki będą świetną ozdobą stołu. Na dodatek ich przygotowanie jest banalnie proste. Ulubione owoce kroimy w kostkę i nadziewamy na wykałaczki.

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda