Na upalne lato – lekka sałatka z awokado
Składniki
100 g sałaty rukola
Polędwiczka wieprzowa (ok. 300 g)
Szklanka ziaren granatu
Duże dojrzałe awokado
Kieliszek białego wytrawnego wina
Łyżka ziół dalmatyńskich lub prowansalskich
Sól, pieprz, oliwa z oliwek, łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
Polędwiczkę nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie obieramy owoc granatu. Jeśli robimy to pierwszy raz warto odnaleźć w sieci filmiki pokazujące jak najłatwiej to zrobić.
Polędwiczkę podsmażamy z każdej strony na oliwie na dość ostrym ogniu przez kilka (5-7) minut, następnie podlewamy winem i zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
Na umytą i osuszoną sałatę w misce układamy 3/4 obranego i pokrojonego w kostkę awokado i 3/4 ziaren granatu. Polędwiczkę kroimy w półplasterki i również układamy. Oliwę, sok z cytryny i zioła łączymy, polewamy tym sałatę i mieszamy. Pozostałymi ziarnami granatu i kostkami awokado przyozdabiamy wierzch sałaty w efektowną wizualnie, czerwono - zieloną kompozycję. Sałata ma pyszny orzechowo – słodkawy smak.
Smacznego
Robert Stolarek