mobile

Na upalne lato – lekka sałatka z awokado

Składniki

100 g sałaty rukola
Polędwiczka wieprzowa (ok. 300 g)
Szklanka ziaren granatu
Duże dojrzałe awokado
Kieliszek białego wytrawnego wina
Łyżka ziół dalmatyńskich lub prowansalskich
Sól, pieprz, oliwa z oliwek, łyżka soku z cytryny

TAGI
Na upalne lato – lekka sałatka z awokado

Przygotowanie

Polędwiczkę nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie obieramy owoc granatu. Jeśli robimy to pierwszy raz warto odnaleźć w sieci filmiki pokazujące jak najłatwiej to zrobić.

Polędwiczkę podsmażamy z każdej strony na oliwie na dość ostrym ogniu przez kilka (5-7) minut, następnie podlewamy winem i zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.

Na umytą i osuszoną sałatę w misce układamy 3/4 obranego i pokrojonego w kostkę awokado i 3/4 ziaren granatu. Polędwiczkę kroimy w półplasterki i również układamy. Oliwę, sok z cytryny i zioła łączymy, polewamy tym sałatę i mieszamy. Pozostałymi ziarnami granatu i kostkami awokado przyozdabiamy wierzch sałaty w efektowną wizualnie, czerwono - zieloną kompozycję. Sałata ma pyszny orzechowo – słodkawy smak.

Smacznego

Robert Stolarek

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda