Mango lassi – rewelacyjny i super prosty coctail na upały
Orzeźwiający i intensywny w smaku, pijany w Indiach i w Pakistanie, więc sprawdzony w ekstremalnych upałach, do tego super prosty w wykonaniu – cocktail mango lassi.
Do wykonania będzie potrzebne:
250 ml przecieru z mango – istotne jest, by był to miąższ z mango przetarty przez sitko, w przeciwnym razie będziemy mieli wrażenie, że do cocktailu wpadł kot. Mango ma w sobie drobne niteczki, które dają wrażenie włosów. Do uzyskania 250 ml przecieru potrzebujemy około 400 gram owocu, naturalnie bez skóry i pestki.
125 ml mleka – może być 2%. Niektórzy używają wody zamiast mleka.
125 ml jogurtu naturalnego ( najlepiej gęstego )
4 łyżeczki cukru ( może być również zdrowy zamiennik cukru )
Szczypta kardamonu ( opcjonalnie )
Składniki po wlaniu do blendera lub miksera mieszamy przez około 1 minutę.
Kardamon i cukier dodajemy według uznania.
Przed zaserwowaniem napój należy dobrze schłodzić.
Polecam również mango lassi w formie deseru lub lodów.
Deser to po prostu gęsty jogurt, na który wylewamy przetarte mango wymieszane z niewielką ilością cukru .
Lody powstaną, gdy zamrozimy zmiksowany jogurt lub gęstą śmietanę ( dla tych, co mogą sobie pozwolić na taką rozpustę) z przetartym i posłodzonym do smaku mango.
Ten wyjątkowy napój zniewala pięknem słonecznego koloru, słodyczą zapachu i niebiańskim wprost smakiem.
Agata Mościcka