Leczo
Sezon na cukinię i paprykę w pełni, dlatego prezentujemy przepis na Leczo.
SKŁADNIKI:
5 cukinii (młodych, średniej wielkości)
5 papryk ( duże, różne kolory)
50 dag kiełbasy (może być swojska, podwawelska)
4 duże cebule
1 kg pomidorów
natka pietruszki
1 ząbek czosnku
1 mały koncentrat pomidorowy
olej
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, suszone oregano
PRZYGOTOWANIE:
1. Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę pokroić w kostkę. Do dużego garnka wlać 1 łyżkę oliwy, włożyć czosnek i podgrzewać przez kilkanaście sekund, dodać cebulę. Smażyć przez około 5 minut na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając aż cebula się zeszkli.
2. DodaĆ dwie łyżki oliwy, następnie dodać paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kosteczkę.
3. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę.
4. Zwiększyć ogień (podczas dodawania kolejnych warzyw ogień musi być dość wysoki), dodać pokrojoną cukinię.
5. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć szypułki, usunąć pestki. Pokroić w kostkę i razem z sokiem wrzucić do warzyw.
6. Gdy wszystko będzie już miękkie dodać koncentrat pomidorowy, czerwoną paprykę w proszku, sól, pieprz oraz suszone oregano, i gotować przez około 5 minut, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec oprószyć natką pietruszki.
Smacznego!