mobile

Leczo

Sezon na cukinię i paprykę w pełni, dlatego prezentujemy przepis na Leczo.

TAGI
Leczo

SKŁADNIKI:

5 cukinii (młodych, średniej wielkości)

5 papryk ( duże, różne kolory)

50 dag kiełbasy (może być swojska, podwawelska)

4 duże cebule

1 kg pomidorów

natka pietruszki

1 ząbek czosnku

1 mały koncentrat pomidorowy

olej

sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, suszone oregano

PRZYGOTOWANIE:

1. Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę pokroić w kostkę. Do dużego garnka wlać 1 łyżkę oliwy, włożyć czosnek i podgrzewać przez kilkanaście sekund, dodać cebulę. Smażyć przez około 5 minut na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając aż cebula się zeszkli.

2. DodaĆ dwie łyżki oliwy, następnie dodać paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kosteczkę.

3. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę.

4. Zwiększyć ogień (podczas dodawania kolejnych warzyw ogień musi być dość wysoki), dodać pokrojoną cukinię.

5. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć szypułki, usunąć pestki. Pokroić w kostkę i razem z sokiem wrzucić do warzyw.

6. Gdy wszystko będzie już miękkie dodać koncentrat pomidorowy, czerwoną paprykę w proszku, sól, pieprz oraz suszone oregano, i gotować przez około 5 minut, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec oprószyć natką pietruszki.

Smacznego!

 

 

 

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda