Kultura i gastronomia na terenach zielonych Sopotu
Najpiękniejsze tereny zielone w Sopocie miasto oddaje do dyspozycji instytucji kultury i lokalnych przedsiębiorców. To kolejna forma wsparcia, którą miasto oferuje sopockim artystom, gastronomikom i organizatorom lokalnych wydarzeń.
– Od samego początku walki z epidemią powtarzamy, że najważniejsze jest bezpieczeństwo. Zdajemy sobie sprawę, w jak trudnej sytuacji znalazła się branża i robimy wszystko, aby stworzyć takie warunki, by mogła funkcjonować w jak najszerszym, ale bezpiecznym zakresie i by jak najmniej osób straciło pracę – mówi Magdalena Czarzyńska-Jachim, wiceprezydent Sopotu. – Jednocześnie chcemy dać naszym mieszkańcom i gościom możliwość bezpiecznego udziału w ciekawych wydarzeniach. Zachęcamy branżę do zgłaszania się, przedstawiania projektów kulturalnych, gastronomicznych, sportowych, które mogłyby być realizowane w zielonych przestrzeniach miasta.
Tereny objęte akcją to: Hipodrom, Stadion Leśny, stadion rugby, sopockie błonia, park Północny (Pole Mancowe), Opera Leśna oraz sopocki rynek. Aktywności na terenach zielonych będą realizowane w ramach projektów w okresie 26 czerwca – 31 sierpnia 2020.
Od poniedziałku działalność będą mogły wznowić lokale gastronomiczne i serwować jedzenie już nie tylko na wynos, ale i w lokalu.
– Sopockie restauracje są gotowe na ponowne otwarcie. Większość przygotowała swoje regulaminy, które pozwolą poczuć się bezpiecznie zarówno pracownikom, jak i gościom. Z pewnością wszyscy będą dokładali starań, aby działalność prowadzona była na najwyższym poziomie, przy zachowaniu wszelkich wytycznych – mówi Anna Golec-Mastroianni, prezes Sopockiej Organizacji Turystycznej.
Przypominamy, że miasto umożliwia także poszerzanie ogródków gastronomicznych w przestrzeni miejskiej oraz na plaży. Jednocześnie zwróciliśmy się do sanepidu z wnioskiem o większe kontrole miejsc gastronomicznych.
Źródło: UM Sopot