Kulinaria na skwerze Kościuszki
Już w czerwcu na skwerze Kościuszki pojawią się pawilony gastronomiczne z ogródkami. Możliwe, że w czasie tego sezou, w pawilonach będziemy mogli kupić również alkohol.
Pomysł na zagospodarowanie terenu przy Skwerze Kościuszki, pojawił się podczas Euro 2012. Pomysł spodobał się mieszkańcom, a budki gastronomiczne cieszące się popularnością, pojawiły się poraz kolejny w 2014 roku.Teren na 3. lata, został wydzierżawiony właścicielowi takich marek jak KFC czy Starbucks. Obecnie został ogłoszony kolejny przetarg na dzierżawę terenu do 2019 roku. W przeciwieństwie do poprzedniego przetargu, kiedy zgłosił się jeden wykonawca, a czynsz był maksymalnie niski, tym razem do udziału w przetargu zgłosiły się dwie firmy. Cena wywoławcza za miesięczną dzierżawę to 8 tys. zł plus VAT. Władze miasta rozpoczęły sprawdzenia ofert ich zgodność z planem zagospodarowania. W sytuacji, kiedy oba projekty będą odpowiednie, władze miasta zarządzą licytację. Jednym z wymogów jest sprzedaż wyrobów cukierniczych, warunki przetargu dopuszczają też sprzedaż alkoholu. Brany pod uwagę komisji będzie też wygląd, całość ma być tożsama z charakterem żeglarskim miasta.