Dla oczu i serca – borówka amerykańska
Rozpoczął się już sezon na borówkę amerykańską, zwaną również borówką wysoką. Czy wiecie jak korzystny ma wpływ na nasz organizm?
Borówka amerykańska jest kuzynką czarnej jagody leśnej. Jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Ameryki Północnej, jednak bardzo dobrze zakorzeniła się już w Polsce.
Jej owoce są smaczne i mają duże wartości odżywcze. Są bogate w cukry, kwasy mineralne, sole mineralne, pektyny, witaminy. Borówka pochodzi z rodziny wrzosowatych, ma właściwości uspokajające i przeciwbólowe.
Owoc ten nadaje się dla osób mających problem z cholesterolem, gdyż fitoestrogeny i błonnik, które zawiera obniżają poziom „złego” cholesterolu. Substancje te spowalniają procesy miażdżycowy i zmniejszają ryzyko wystąpienie chorób serca.
Borówka odznacza się dużą zawartością antyoksydantów i antocyjanów, co wskazuje na to, że może być pomocna w profilaktyce nowotworowej.
Osoby, które powinny zaprzyjaźnić się z tym owocem to z pewnością kierowcy, piloci oraz osoby, które wiele czasu spędzają przed komputerem, gdyż antyocyjany regeneracyjne działają na wzrok.
Przy tym wszystkim boróka jest niskokaloryczna, dlatego jest doskonałym produktem dietetycznym. Nadaje się do spożycia na surowo, jako owoc deserowy, jak również na przetwory.