Co jeść aby zwiększyć odporność naszego organizmu?
Zima to okres kiedy nasz organizm jest bardzo podatny na infekcje, sprawdź co jeść aby uniknąć grypy!
Niewystarczająca ilość naturalnego światła, monotonna dieta, alkohol i brak ruchu na świerzym powietrzu, sprawiają , że nasz organizm bardzo łatwo poddaje się wirusom. Aby tego uniknąć należy wzmocnić odporność od środka i zmienić dietę.
Zdecydowanie częściej powinniśmy spożywać natkę pietruszki, dodawać ją nawet do sałatek i kanapek. Posiada duże pokłady żelaza, dzięki czemu hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych. Już łyżka posiekanej posiekanej pietruszki, zaposkaja dzienną dawkę witaminy A i C. Bakteriobójcze właściwości posiada cebula i czosnek. Dodatkowo cebula obfituje w siarczki powstrzymujące rozwój infekcji i przyśpieszające zwalczanie choroby. Kiedy jest za późno na zapobieganie, należy wypić gorące mleko z dodatkiem czosnku i miodu. Miód powiniśmy spożywać codziennie, wystarczy 1-2 łyżki dziennie, aby kwasy organiczne, aminokwasy i cenne enzymy zmobilizowały układ odpornościowy.
Natomiast cytrusy, dzięki witaminie C, która pobudza produkcję interferonu, uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych i zwiększa odporność błon śluzowych, uniemożliwiając wirusom przenikanie do organizmu. Jeden grejpfrut dostarcza więcej witaminy C niż zalecana dzienna dawka i 1/3 zalecanej dziennej dawki prowitaminy A, czyli beta-karotenu (podobnie jak witamina C ma działanie antyoksydacyjne i wzmacniające odporność). Cennym źródłem beta-karotenu jest również marchewka, która również jest świetnym wspomgaczem odporności.
Marchew dostarcza dużo witaminy C, E, K, z grupy B, sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, nawet jodu. Najlepiej jadać ją na surowo. Ale nie tylko owoce i warzywa są wskazane podczas zimy. Ryby, szczególnie tłuste takie jak makrela, łosoś, dorsz czy tuńczyk dostarczają kwasów omega-3, które odpowiednio wspomagają nasz organizm. Mięso ryb dostarcza także selenu, który ma duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Chude mięso z indyka oraz jajka są cennym źródłem żelaza, bez którego czujemy się ospali, a przede wszystkim osłabieni.
Na naszą odporność, wpływa też dobre samopoczucie, pamiętajmy by unikać zbędnego stresu, alkoholu, słodyczy, a przede wszsytkim wysypiać się i spożywać pełnowartościowe posiłki. Silny organizm to zdrowy organizm!