mobile

Co jeść aby zwiększyć odporność naszego organizmu?

Zima to okres kiedy nasz organizm jest bardzo podatny na infekcje, sprawdź co jeść aby uniknąć grypy!

TAGI
Co jeść aby zwiększyć odporność naszego organizmu?

Niewystarczająca ilość naturalnego światła, monotonna dieta, alkohol i brak ruchu na świerzym powietrzu, sprawiają , że nasz organizm bardzo łatwo poddaje się wirusom. Aby tego uniknąć należy wzmocnić odporność od środka i zmienić dietę.

Zdecydowanie częściej powinniśmy spożywać natkę pietruszki, dodawać ją nawet do sałatek i kanapek. Posiada duże pokłady żelaza, dzięki czemu hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych. Już łyżka posiekanej posiekanej pietruszki, zaposkaja dzienną dawkę witaminy A i C.  Bakteriobójcze właściwości posiada cebula i czosnek. Dodatkowo cebula obfituje w siarczki powstrzymujące rozwój infekcji i przyśpieszające zwalczanie choroby. Kiedy jest za późno na zapobieganie, należy wypić gorące mleko z dodatkiem czosnku i miodu.  Miód powiniśmy spożywać codziennie, wystarczy 1-2 łyżki dziennie, aby kwasy organiczne, aminokwasy i cenne enzymy  zmobilizowały układ odpornościowy.

Natomiast cytrusy, dzięki witaminie C, która pobudza produkcję interferonu, uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych i zwiększa odporność błon śluzowych, uniemożliwiając wirusom przenikanie do organizmu.  Jeden grejpfrut dostarcza więcej witaminy C niż zalecana dzienna dawka i 1/3 zalecanej dziennej dawki prowitaminy A, czyli beta-karotenu (podobnie jak witamina C ma działanie antyoksydacyjne i wzmacniające odporność). Cennym źródłem beta-karotenu jest również marchewka, która również jest świetnym wspomgaczem odporności.

Marchew dostarcza dużo witaminy C, E, K, z grupy B, sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, nawet jodu. Najlepiej jadać ją na surowo. Ale nie tylko owoce i warzywa są wskazane podczas zimy. Ryby, szczególnie tłuste takie jak makrela, łosoś, dorsz czy tuńczyk dostarczają kwasów omega-3, które odpowiednio wspomagają nasz organizm. Mięso ryb dostarcza także selenu, który ma duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Chude mięso z indyka oraz jajka są cennym źródłem żelaza, bez którego czujemy się ospali, a przede wszystkim osłabieni.

Na  naszą odporność, wpływa też dobre samopoczucie, pamiętajmy by unikać zbędnego stresu, alkoholu, słodyczy, a przede wszsytkim wysypiać się i spożywać pełnowartościowe posiłki. Silny organizm to zdrowy organizm! 

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda