mobile

Zdrowa tortilla

Tortilla stała się popularnym daniem w Polsce. Jak zrobić tortillę, by była zdrowym i smacznym daniem?

Agata Mościcka
Zdrowa tortilla

Podstawą tej potrawy jest okrągły placek o średnicy od 6 do nawet 20cm. Do wykonania smacznych placuszków potrzebne będzie:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 65 ml letniej wody
- 100 g masła
- szczypta soli
Mąki mieszamy ze sobą, dodając zimne masło. Kiedy utworzy się masa podobna do ciasta na kruszonkę, dodajemy wodę i  odrobinę soli. Wyrabiamy dłońmi gładkie ciasto, a następnie chowamy je na 20 minut do lodówki. Po wyjęciu dzielimy na małe kawałki i wałkujemy, tak abypowstały z nich małe, cienkie placuszki.
Smażymy je  na rozgrzanej patelni, ale bez dodatku tłuszczu. Placek należy przewrócić kilkukrotnie podczas smażenia. Gdy w charakterystyczny sposób napęcznieje, gorące powietrze upiecze tortille od środka.
Kwestia dobrania składników do farszu jest sprawą indywidualną. Jako zdrowe nadzienie najlepiej sprawdzą się grillowane warzywa, takie jak np. cukinia, papryka, bakłażan czy pomidor. Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć, a następnie pokroić w grubsze plastry. Kawałki bakłażana warto posolić i odczekać ok. 20 minut, by zniknęła gorycz, którą zawiera. Jako dodatek do warzywnego farszu idealna będzie zamarynowana wcześniej pierś z indyka.
Marynatę można wykonać z :
- 4 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia,
- 1 łyżki intensywnej w smaku musztardy,
- 1 łyżeczki ulubionych ziół,
- 1 łyżeczki słodkiej, sproszkowanej papryki,
- 1 łyżeczki octu jabłkowego,
- 1 łyżeczki miodu.
Przed grillowaniem warto wstawić zamarynowane mięso przynajmniej na pół godziny do lodówki, żeby smaki się „przegryzły”, a indyk był soczysty w środku. Zamiast mięsa można oczywiście użyć sera, na przykład halloumi, który doskonale nadaje się do grillowania.
Kolejnym niezbędnym elementem tortilli jest domowy sos pomidorowy. Umyte 2-3 pomidory trzeba pokroić w dużą kostkę i dusić na małym ogniu, na rozgrzanej na patelni łyżce oliwy  tak długo, aż  wyparuje z nich nadmiar wody. Pod koniec duszenia warto dodać sól i pieprz do smaku, a także inne ulubione przyprawy.
Tortilla będzie pysznie chrupiąca jeśli do środka przed podaniem włożymy kawałki świeżych warzyw - ogórka surowego, pomidora czy młodej, pociętej w paski kapusty.
To lekkie danie z pewnością nie obciąży zbytnio ani żołądka ani portfela, natomiast na pewno zachwyci bogactwem smaków.

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda