mobile

Wieczór Niepodległości- smaki Polski na talerzu

Celebruj Wieczór Niepodległości w gdańskich pubach i restauracjach! Zarówno piątkowy wieczór, jak i sobotni dzień będą pełne kulinarnych niespodzianek. Tradycyjnie gdańscy kucharze przygotują specjalne dania kuchni polskiej, a na stolach królować będzie m.in. gęś, kaczka, pierogi, dynia, żurek staropolski czy kapuśniak, oraz różnego rodzaju biało-czerwone desery czy drinki.

Redakcja
Wieczór Niepodległości- smaki Polski na talerzu

Wieczorem z 10 na 11 listopada nie przegap biało-czerwonych flag, które będą powiewać przy wejściach niektórych restauracji. Barwy narodowe będą bowiem gwarancją smacznego posiłku serwowanego w przystępnej cenie. Wieczór Niepodległości rozpoczynany w wigilię rocznicy odzyskania niepodległości, czyli 10 listopada. Warto więc zaplanować sobie wolny wieczór i spędzić go radośnie ze swoją rodziną i znajomymi w biało-czerwonej atmosferze.

Natomiast 11 listopada odbędzie się Parada Niepodległości, po której również restauracje staną dla nas otworem do późnych godzin wieczornych. Prócz pierogów, czy staropolskiego żurku na gdańskich stołach będzie królować gęsina.

- Bardzo często bierzemy udział w akcjach organizowanych przez Urząd Miasta Gdańsk bądź Urząd Marszałka Województwa Pomorskiego. Święto Niepodległości to w naszej restauracji czas gęsiny, która jest daniem narodowym. Flagowym daniem Brovarni Gdańsk w tym czasie jest udziec gęsi rozmarynowej tradycyjnie serwowany z puree z konfitowanym czosnkiem oraz pieczonymi buraczkami w sosie balsamicznym - zaprasza Mateusz Kinda, manager Brovarni i Restauracji Hotelu Gdańsk.

 

Przepis zaczerpnięto z najstarszych kaszubskich książek kucharskich. Kolejnym daniem, które na stałe trafiło do elementarza smakoszy regionalnej kuchni jest faszerowana kaszubska gęś rozmarynowa. Podawaną w całości i krojoną przez Szefa Kuchni przy gościach gęś serwuje się z kopytkami i modrą kapustą. Z powodu bardzo skomplikowanego i czasochłonnego procesu przygotowania gęsi zgodnie z zasadami kuchni staropolskiej, należy zamawiać to danie przynajmniej dwa dni wcześniej. Gęś przyrządzana jest pod specjalne zamówienie gości restauracji. Całości kulinarnej kompozycji dopełnia kufel piwa warzonego w należącym do restauracji browarze. Jedząc gęsinę należy gasić pragnienie specjalnym piwem uwarzonym z wykorzystaniem świeżych, mokrych szyszek chmielu. Piwowarzy z Brovarni raz w roku udają się w podróż na Lubelszczyznę, aby zdobyć świeże polskie chmiele, które następnie zostaną użyte do uwarzenia specjalnego piwa, dostępnego wyłącznie raz w roku. Chmiel musi zostać zebrany i wykorzystany niemal od razu po zerwaniu, dopóki nie wyschnie – tylko w ten sposób można z niego wydobyć całość aromatów, zawartych w szyszkach chmielowych.

- Obłożenie jest coraz większe. Coraz więcej z nas, gdańszczan chce próbować gęsiny. Sądzę, że 11 listopada będziemy mieli komplet gości. Spodziewamy się ok. 100 miłośników wyśmienitego piwa i lokalnej kuchni- zapowiada Mateusz Kinda, manager Brovarni Gdańsk.

Pełną listę lokali serwujących patroityczne przysmaki można znaleźć na stronie: www.gdansk.pl/wydarzenia/Wieczor-Niepodleglosci,w,21980

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda