mobile
REKLAMA

W krainie białego i czarnego,czyli (przed) świąteczna klasyka

Symbol, symbol i jeszcze raz… Mak. To chyba jego obecność na wigilijnym stole w postaci na przykład makowca, jest w stanie przypomnieć nam żyjącym w dwudziestym pierwszym wieku, jaki to starożytny symbol sytości,powodzenia i szczęścia.

Sylwia Chruścińska
TAGI
W krainie białego i czarnego,czyli (przed) świąteczna klasyka

I to jest właśnie powodem dla, którego koniecznie choćby na Wigilię coś z makiem warto zjeść.Dla przypomnienia mak mamy biały- stanowiący nadzienie do poznańskich rogali św Marcina.

Oraz mak czarny-zwany niebieskim.To również podstawa stosowanej do co najmniej lat pięćdziesiątych dwudziestego wieku mieszanki z mleka,lub wody z cukrem.Środka na uspokojenie niemowląt i małych dzieci.

 

Ciemna…

Warto o tym pamiętać, że nasiona ukochanego kwiatu impresjonizmu są ciężkostrawne,Iraczej niewskazane dla kobiet w ciąży i dzieci do drugiego roku życia.Zaś z całej rośliny można uzyskać heroinę, opium, morfinę i kodeinę.Jeśli trafi nam się pobrudzić ubranie makiem,będąc w Dubaju,lub zazywac leki z zawartością kodeiny,moemy trafić do więzienia.

I jasna strona

 

Z drugiej jednak strony,mak zawiera gigantyczna dawkę magnezu-100 gram to 1440 miligramów. Zęby i kości wzmocni nam również występujący w maku fosfor.Również remedium na nocne kurcze mięśni,kołatania serca czy męczliwość będzie stanowić magnez także w maku zawarty.Mak pomaga przy obniżaniu poziomu złego cholesterolu,wzmacnia włosy,skórę i paznokcie.Przyspiesza gojenie się ran,wspomaga układ trawieny i nerwowy i poprawia ostrość wzroku.

 

Jedność w wielości

Kutia,łazanki,kluski,strudel,knedle a przede wszystkim makowiec to najprawdopodobniej najpopularniejsze rodzaje ciast i potraw z makiem.Makowiec najczęściej przygotowujemy z ciasta drożdżowego,lub biszkoptowego.Choć co kraj to obyczaj,angielskie Poppy seed roll przygotowuje się w gwiaździstej tortownicy,zas Beigli to wegierska rolada bozonarodzeniowa z orzechami.Przepis na orginalny,a jednocześnie klasyczny makowiec znaduje się w linku poniżej.

 https://kuchnialidla.pl/makowiec-na-spodzie-z-beza-i-maslana-kruszonka

Zaś przepis na zupełnie nieklasyczną potrawę wigilijną jaką są knedle z makiem podawane na Spiszu jest następujący:

Składniki

1kg ziemniaków

30 dkg mąki pszennej

1 jajko

30 dkg maku

1 łyżka masła

2 łyżki miodu

5 dkg rodzynek i orzechów

Wykonanie :

Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki mielimy,bądź przeciskamy przez praskę. Zagniatamy dość luźne ciasto dodając mąkę i jajko.

Ciasto zagniatamy w kulę do momentu kiedy przestaje się lepić do dłoni.Sparzony mak dwukrotnie mielimy.Wrzucamy go do garnka z roztopionym masłem.

Po kolei dodajemy miód (najlepiej płynny i spadziowy), później bakalie.Podgrzewamy około 5 minut aby wszystkie składniki się dobrze połączyły.

Z kuli ciasta odkrawamy plaster,który rozwałkowujemy w wałeczek o długości 10-15 cm.Kroimy go na 4-5 cząstek i każdą z nich rozwałkowujemy na placuszek zdolny pomieścić jedną łyżeczkę przestudzonego farszu.

Zlepiamy brzegi i tworzymy kulkę.Knedle gotujemy w osolonej wodzie 7 minut do wypłynięcia,podajemy z roztopionym masłem.Przepis pochodzi z programu „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza odc.Boże Narodzenie ze smakiem.

źródło fotografii: Shutterstock

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda