mobile

VI Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia

We wtorek 29 października odbędzie się VI Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia. Tradycyjnie miejscem Konkursu będzie siedziba organizatora: Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku przy alei Legionów 7. Zmagania rozpoczną się o godz. 8.30, a zakończą o 15.00. Wezmą w nich udział reprezentanci 15 szkół z całej Polski.
 

Informacja prasowa/ Fot. Jerzy Pinkas / www.gdansk.pl
TAGI
VI Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia

Uczestnicy startujący w zespołach dwuosobowych, inspirując się literackimi opisami potraw, przygotują zakąskę i deser oraz prezentację potraw. Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród nastąpi o godz. 15.00 (agenda Konkursu w załączeniu).

W trakcie konkursu odbędą się pokazy dla uczniów, gości i nauczycieli: Innowacja na talerzu (prowadzący, sponsor: Grand Hotel Sopot), Warsztaty bezglutenowej kuchni wegańskiej z Atelier Smaku Jola Słoma i Mirek Trymbulak, Pokaz Firmy MAXIMUS- Deser inaczej, Pokaz z ryb - prowadzący Andrzej Wielgosiński Szef Kuchni Novotel Gdańsk Marina, sponsor: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Konkurs o randze ogólnopolskiej jest doskonałą promocją gdańskiego szkolnictwa zawodowego i cieszy się dużym zainteresowaniem szkół gastronomicznych z całej Polski.
W tym roku w Konkursie udział weźmie piętnaście szkół:
- Zespół Szkół Agrobiznesu z Człuchowa
- Technikum nr 3 przy Zespole Szkół Zawodowych z Giżycka
- Zespół Szkół z Nowego Dworu Gdańskiego
- Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego z Rumi
- Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Tony Halika ze Świdnicy
- Zespół Szkół Ekonomicznych im. ks. Janusza Pasierba z Tczewa
- Niepubliczna Szkoła Rzemiosła im. Św. Józefa z Wejherowa
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska
- Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego z Poznania
- Zespół Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika z Koszalina
-Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Murowanej Gośliny
- Zespół Szkół Gastronomicznych z Łodzi
- Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych z Gdyni
- Powiatowy Zespół Szkół nr 1 z Kościerzyny
- Zespół Szkół Gospodarczych z Elbląga

Celem imprezy jest propagowanie czytelnictwa, zapoznanie się z twórczością klasyków i pisarzy współczesnych, kształtowanie postaw kreatywnych poprzez szukanie inspiracji kulinarnych w innych dziedzinach sztuki, zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, rozbudzanie wrażliwości estetycznej, podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego, propagowanie idei, że artystą można być również w dziedzinie sztuki kulinarnej.

Rangę konkursu podnosi wieloletnia współpraca z profesjonalnym jury. W tym roku zasiądą w nim:

Przewodniczący jury:

Maciej Dobrzyniecki Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce

Krzysztof Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich

 

Jury degustacyjne (kucharze)

Tomasz Koprowski Szef Kuchni Hotelu Grand

Grzegorz Nakrajnik Szef kuchni Restauracji „La Cucina” w Gdańsku

Jacek Faltyn Executive Chef Grupy Dobry Hotel

Paweł Wątor Szef kuchni Restauracji Eliksir

Łukasz Miecznikowski Szef kuchni Hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto

Paweł Stawicki – szef kuchni hotelu Hilton Gdańsk

 

Jury techniczne

Przemysław Langowski - Restauracja Magiel w Hotelu Almond

Bartosz Rozbiegała Szef kuchni Restauracja Porto Santo by Magda Gessler

Krzysztof Gadzewicz – Restauracjia Correze w Gdańsku

Adrian Gabryszak - M15 Restaurant & Bar & Sauny Sopot

Adam Woźniak – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

Janusz Małyszko Szef kuchni Hotelu Sadova

 

Jury degustacyjne (cukiernicy)

Marek Moskwa Współwłaściciel Cukierni Cremo

Mateusz Dziwosz zastępca szefa Hotelu De Silwa w Malbork były Szef Atelier Amaro

Paweł Mieszała właścicielem Cukierni Pawlova

Ilnicki Krzysztof właściciel Cukierni Umam

Tomasz Deker Właściciel brasserie Tu Można Marzyć

Michał Wiśniewski Szef Cukierni Hotelu Haffner

 

Jury techniczne:

Maciej Majzon Wójtowicz Szef Akademii Czekolady

Robert Antonowicz Właściciel Cukierni Baccate

Sławomir Gordon Restauracja Meridian Sopot

Patryk Szczepański Właściciel Cukierni „Pure Sugar”

Wiesław Kurch Cukiernik w Cukierni Umam

Rzepecki Wojciech Executive Pastry Chef – Capuccino Cafe Sopot

 

Jury literackie:

dr Małgorzata Paszylka-Glaza historyk sztuki, kustosz i kurator zbiorów sztuki nowoczesnej Muzeum Narodowego w Gdańsku

Dominika Ringwelska Nauczyciel Konsultant ds. diagnoz i analiz oraz edukacji polonistycznej i kulturalno-artystycznej Centrum Edukacji Nauczycieli w Gdańsku

dr Tomasz Szturo zastępca Dyrektora ds. edukacji i zbiorów Muzeum II Wojny Światowej

 

Jury design

dr Maja Głuchowska Prodziekan Wydziału Ekonomii I Zarządzania WSB w Gdyni

Dominika Czechowska Menadżer Kierunku Turystyka I Rekreacja WSB w Gdyni

 

Więcej informacji: http://zsgh.edu.gdansk.pl/pl/art/vi-ogolnopolski-konkurs-kulinarny-literacka-kuchnia-2019.11662.html

 

Źródło: Referat Prasowy Urzędu Miejskiego w Gdańsku 

KOMENTARZE

aktualności

REKLAMA
więcej z działu aktualności
REKLAMA

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda