mobile

Tłusty czwartek i walentynki na wynos

Minął już miesiąc z okładem od Bożego Narodzenia i akcji wspierającej gdyńskich restauratorów „Święta na wynos”. Czas więc pomyśleć o kolejnym łasuchowaniu, bowiem wielkimi krokami nadchodzą tłusty czwartek i walentynki. To kolejne dobre okazje, by okazać solidarność z wciąż zamkniętą gastronomią, która nadal może prowadzić sprzedaż tylko na wynos.

inf. prasowa
Tłusty czwartek i walentynki na wynos

Tłusty czwartek, jak wiadomo, bez pączków i faworków się nie obejdzie. Ale i w walentynki warto zjeść wspólnie coś wyjątkowego, bo jak mówi porzekadło: przez żołądek do serca. A że oba zwyczaje przypadają w tym roku w tym samym tygodniu – tłusty czwartek 11 lutego, a walentynki w niedzielę, 14 lutego – gdyńska branża gastronomiczna przygotowała apetyczną ofertę na wynos.
 

TRAFIK Jedzenie i Przyjaciele

Szef kuchni restauracji Trafik - Maciek szykuje dla gdynian na tłusty czwartek, jak mówi, pączki idealne. To takie, które mają jasną obwódkę. No i z najlepszym nadzieniem. Do wyboru są różne smaki: róża, nutella, słony karmel, jabłko karmelizowane, malina lub mięta. Maciek radzi: „Jeśli chcecie mieć pewność, że w tłusty czwartek zjecie swój ulubiony smak, po prostu go zamówcie. Czekamy na informację, co Wam odłożyć”.

Jeśli zamówicie dziesięć pączków, jedenasty wpadnie gratis!

Zamówienia: tel. 58 620 79 25; www.facebook.com/trafikgdynia
Pączki z restauracji TRAFIK Jedzenie i Przyjaciele, fot. TRAFIK
 

Oberża 86

Ta restauracja łącząca smaki polskie, kaszubskie i francuskie przygotowała wyjątkową ofertę walentynkową. Choć restauratorzy wiedzą, że jedni walentynki kochają, a inni nienawidzą, to wiedzą również, jak sprawić, by ten dzień był naprawdę udany.

W ofercie:

Starter - do wyboru: krem z pieczonej cebuli z ziołowymi grzankami i kozim serem lub siekany tatar z polędwicy wołowej.
Danie główne - do wyboru: pierś z perliczki z suszoną śliwką na warzywach saute z sosem musztardowym albo domowy makaron z krewetkami w sosie winno-maślanym.
Deser: delikatne tiramisu z dodatkiem czekolady belgijskiej.
Wino - do wyboru: Prosecco Boron Millesimato Extra Dry Włochy 0,75l (bardzo interesujące prosecco wyprodukowane w 100% ze szczepu winogron Glera, którego owoce zbierane są na początku września. Fermentacja zachodzi w kadziach ze stali nierdzewnej, w kontrolowanej temperaturze. Wykorzystuje się także typową dla win musujących metodę charmat. Smak: zaokrąglone nuty owocowe, wino dobrze wyważone i aromatyczne, jest przyjemne na podniebieniu) lub Baby Doll Sauvignon Blanc 0,75l (absolutna klasyka gatunku w najlepszym wydaniu, wino lekkie, świeże, rześkie, intensywne i soczyste. Aromatyczna bomba, pełno charakterystycznych nut dla nowozelandzkiego Sauvignon Blanc, tzn. liście czarnej porzeczki, agrest, cytrusy, marakuja, grejpfrut).

Cena za osobę: 105zł.
Zestaw dla 2 osób z winem: 280 zł.
Menu obowiązuje w dniach 13-14 lutego 2021.
Zamówienia można składać do 12 lutego 2021przez: messenger www.facebook.com/oberza86 ; tel. 505 972 849, mail: oberza86@gmail.com
Szef kuchni restauracji Oberża 86 serwuje spagetti i zupę. Fot. Oberża 86

Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront

Już od poniedziałku w hotelowej restauracji można zamawiać trzy rodzaje pączków: różane, budyniowe i czekoladowe. Przy zakupie 6 sztuk słodkości, siódma wpadnie gratis.

Zamówienia są przyjmowane od 1 do 8 lutego - pod numerem tel.: +58 743 07 15, odbiór: 11 lutego.

Natomiast jeśli wybierzemy się na walentynkowy spacer po gdyńskiej marinie, możemy zajrzeć do hotelowej restauracji po kawę na wynos, a do niej zamówić wykonane przez hotelowego cukiernika praliny i deser, oczywiście w kształcie serca.
Oferta kulinarna Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront, źródło: Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront

Karczma Borowej Ciotki

Mniej tradycyjnie, ale za to po kaszubsku, możemy świętować tłusty czwartek z Borową Ciotką – zamiast pączków w karczmie zamówimy ruchanki kaszubskie, czyli racuchy, i domowe faworki z babcinego przepisu.

Zaś w walentynki u Borowej Ciotki znajdziemy eliksir miłości (napar z ziół z lubczykiem i sokiem z bzu), miłosne wariacje, czyli deser bezowy z musem malinowym oraz smakowite przekąski: sałatkę z lubczykiem, daktyle z truskawkami, pieczone figi z serem, tartę z burakiem i kozim serem, roladki z grillowanej cukinii.

Zamówienia: tel. 515 676 776, borowaciotka@gmail.comwww.facebook.com/BorowaCiotkaGdynia
Oferta kulinarna Karczmy Borowej Ciotki, źródło Karczma Borowej Ciotki

Cukiernia Więcej

Jeszcze więcej pączków z Cukierni Więcej według przepisów Diany Volokhowej. Do wyboru różne nadzienia: słony karmel, budyń waniliowy, owoce leśne, czekolada z wiśnią, róża, pomarańcza, kajmakowy mus.

Zamówienia: tel. 579 050 772, www.facebook.com/CukierniaWiecej
Oferta kulinarna Cukierni Więcej, źródło: Cukiernia Więcej

Oficyna Gdynia

Na tłusty czwartek Oficyna Gdynia proponuje tradycyjne faworki i pączki z różą, przygotowane z mąki orkiszowej i smażone na oleju kokosowym, a także wegańskie donuty w polewie z belgijskiej czekolady.

W walentynki będziemy mogli zjeść migdałowe tartaletki wypełnione musem czekoladowym i malinami oraz w wersji z musem kawowym i karmelizowanymi orzechami, a także trufle na bazie belgijskiej czekolady i malinowe bezy.
Zamówienia: www.oficynagdynia.pl
Oferta kulinarna Oficyny Gdynia, fot. Oficyna Gdynia

Nasza Kasza

Na tłusty czwartek i walentynki znajdziemy tu przysmaki wegańskie: pączki z dziką różą, toffi, budyniem, frużeliną owocową oraz brownie z buraka i sernik z białą czekoladą.

Zamówienia: tel. 733 422 544, naszakasza@gmail.comwww.facebook.com/naszakaszagdynia 
                                    Oferta kulinarna Nasza Kasza
 

Hotel Nadmorski

Na romantyczny wieczór walentynkowy szef kuchni hotelowej restauracji Strefa Nadmorska proponuje 2 wykwintne zestawy walentynkowe do wyboru.

Zestaw dla dwojga 1:
Przystawki mix: parfait z kaczej wątróbki z imbirem, śliwką w galaretce brandy; wędzona polędwiczka z gruszką i serem pleśniowym; łosoś teriyaki z sezamem, rzodkwią daikon i limonką; rilette z halibuta i sandacza na domowym chlebie razowym.
Danie główne: Polędwica z dorsza na potrawce kokosowej z mango, orzeszkami, batatem i limonką.
Deser: Krem z belgijskiej czekolady z panna cottą, orzechami laskowymi i wiśniami z likierem.

Zestaw dla dwojga 2:
Przystawki mix: parfait z kaczej wątróbki z imbirem, śliwką w galaretce brandy; wędzona polędwiczka z gruszką i serem pleśniowym; łosoś teriyaki z sezamem, rzodkwią daikon i limonką; rilette z halibuta i sandacza na domowym chlebie razowym.
Danie główne: Policzki wołowe w esencjonalnym sosie porto z grzybo­wym risotto i smażonym kalafiorem.
Deser: Krem z belgijskiej czekolady z panna cottą, orzechami laskowymi i wiśniami z likierem.

Każdy zestaw w cenie 159 zł.

Zamówienia do 11 lutego: gastronomia@nadmorski.pl, tel. 58 667 77 77, www.nadmorski.pl.
Odbiór: 14 lutego w godz. 14-16 w Hotelu Nadmorskim.

Oferta walentynkowa Hotelu Nadmorski, fot. Hotel Nadmorski

Sushi Kushi

Walentynki po japońsku? Oczywiście! W Sushi Kushi mamy do wyboru dwa miłosne zestawy dostępne w dniach 12-14 lutego w promocyjnej cenie:

BIG.LOVE - 29 szt. za 99,00 zł:
4 szt. mix nigiri,
5 szt. maki z wołowiną,
5 szt. maki klasyczny kanon, łosoś, surimi,
5 szt. C5a z krewetką w kokosowej tempurze,
5 szt. Orzechowa Philadelphia z łosiem grill teriyaki i pistacjami,
5 szt. Red Philadelphia - łosoś z sezamem wasabi.

TRÓJKĄCIK Z SUSHI - 43 szt za 169,00 zł:
4 szt. mix nigiri,
6 szt. HS10 Hosomaki - węgorz z masłem orzechowym i tempurą,
6 szt. PR1 Talarki z tatarem z łososia,
6 szt. Pink Unagi - tamago, węgorz, owinięte łososiem,
6 szt. T2 Krewetka w tempurze z pomarańczą,
5 szt. C2b Łosoś grillowany,
5 szt. C5a z krewetką w kokosowej tempurze,
5 szt. Red Philadelphia - łosoś z sezamem wasabi.

Zamówienia: www.sushikushi.com
Oferta kulinarna Sushi Kushi. fot. Sushi Kushi

Rosse Rosse

W tej kawiarni na tłusty czwartek możemy zamówić różne pączki, cronutsy i croissanty waniliowe. A na walentynki - różowe i błękitne monoporcje, makaroniki w kształcie serduszka oraz błękitne i różowe kawy latte.

Zamówienia: www.facebook.com/rosserossebaltiqplaza , tel. 500 428 559, e-mail: rosserosse.kawiarnia@gmail.com
Oferta kulinarna Rosse Rosse, fot. Rosse Rosse

Kate - coffee and cake

Okazuje się, że tłusty czwartek nie musi być taki tłusty. Kawiarnia Kate proponuje „odchudzony tłusty czwartek". Ich wegetariańskie i wegańskie pączki nie są smażone w głębokim tłuszczu, lecz pieczone w piecu.

Do wyboru mamy pączki z pieca z pastą pistacjową, białą belgijską czekoladą, siekaną surową pistacją i liofilizowaną truskaweczką; z ekologiczną pastą z prażonych orzechów laskowych, mleczną belgijską czekoladą, siekanymi orzechami laskowymi i liofilizowaną malinką oraz VEGAN - z ekologiczną konfiturą z czerwonej sycylijskiej pomarańczy, lukrem pomarańczowym i prażonymi płatkami migdałowymi.

Wszystkie pączki w cenie 8 zł/szt.

Uwaga! Ilość pączków ograniczona, kawiarnia nie prowadzi na nie rezerwacji, więc kto pierwszy, ten lepszy!
Sprzedaż w czwartek, 11 lutego od 10:00 do 17:00 w „Kate – Coffee&Cake” ul. Armii Krajowej 23/I.

Natomiast na walentynki załoga Kate przygotowała specjalne ciasto (wege lub vegan) z wytrawną belgijską czekoladą, karmelem, wanilią i ekologicznymi malinami w kształcie serca, w dwóch rozmiarach – na 2 i 4 porcje (39 i 69 zł). Ciastko może być udekorowane naturalnym topperem „Kocham Cię” – w cenie 7zł, a do kartonu włożony bilecik z dedykacją.

Zamówienia można składać do 11 lutego do godz. 18.00: www.facebook.com/katecakegdynia, kate@katecake.pl.
Oferta kulinarna Kate, fot. Kate - coffee and cake

Pierożek

Pierogarnia Pierożek doda w tłusty czwartek do każdego pierogowego zamówienia małe pączki w gratisie. A na walentynki proponuje pierożkowe fondue do przygotowania w domu oraz zestaw pierogów z pieca z ciasta kruchego na słodko z polewą czekoladową lub serowe fondue z wytrawnymi pierogami z pieca.
www.facebook.com/PierogarniaPierozekGdynia
Oferta kulinarna pierogarni Pierożek, fot. Pierożek

To tylko kilka przykładów specjalnych ofert na tłusty czwartek i walentynki przygotowanych przez gdyńską gastronomię. 

Na stronie Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni znajdziemy pełen wykaz gdyńskich lokali prowadzących sprzedaż kulinariów na wynos oraz aktualizowane na bieżąco informacje o ofercie gastronomicznej na tłusty czwartek i walentynki.

 

 

 

 

Źródło: UM Gdynia

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda