mobile
REKLAMA

Tiramisu w klasycznej odsłonie

Brak Ci pomysłu na pyszny deser? Informator Pomorza przychodzi z pomocą! Pyszny, delikatny, jajeczno -serowy krem przełożony biszkoptami nasączony kawą oraz likierem Amaretto. Sprawdź, jak oczarować swoich gości! To rodzinny przepis, którego nie da się popsuć.

Nicole Rimpler
Tiramisu w klasycznej odsłonie

Składniki:

  • 500 g Mascarpone

  • 4 jajka

  • 150 g cukru

  • 1-2 kubki kawy + trochę likieru Amaretto

  • 10 g żelatyny + 4-6 łyżek wody + 10 łyżek Amaretto

  • 2 paczki biszkoptów paluszki (obsypane cukrem)

  • kakao

 

 

Sposób wykonania:

 

  • Ubijamy białka z połową cukru i odstawiamy

  • Do zimnej kawy dodajemy ok. 60 ml alkoholu i maczamy połowę biszkoptów, które układamy w prostokątnej, przezroczystej, szklanej brytfannie

  • W garneczku wsypujemy 10 g żelatyny z wodą i podgrzewamy ją do uzyskania przezroczystej masy (nie może się zagotować!)

  • Ubijamy żółtka zresztą cukru (75 g) w osobnym garnku do uzyskania niemal białej masy

  • Do masy z żółtkami i cukrem dodajemy serek Mascarpone

  • Do ciepłej żelatyny wlewamy 10 łyżek Amaretto

  • Żelatynę z likierem wlewamy do masy z serkiem, żółtkiem i cukrem – miksujemy

  • Odstawiamy mikser i dodajemy białka, mieszając delikatnie drewnianą łyżką

  • Wykładamy ½ masy na nasączone kawą biszkopty

  • Kładziemy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych kawą z likierem

  • Wylewamy resztę masy na biszkopty

  • Deser, zabezpieczony folią spożywczą wkładamy na min. 4h do lodówki (najlepiej na całą noc)

  • Przed podaniem posypujemy Tiramisu kakao (przez sitko)

 

 

Smacznego :)

KOMENTARZE

aktualności

REKLAMA
więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda