mobile

„Sopot od kuchni” powraca na molo

27 i 28 czerwca zapowiada się smakowity weekend w Sopocie. Po raz kolejny na molo zostanie rozstawiony długi stół, na którym znajdą się m.in. przysmaki regionalne, egzotyczne potrawy z afryki oraz dania japońskie, greckie i francuskie.

TAGI
„Sopot od kuchni” powraca na molo

Festiwal odbędzie się 27 i 28 czerwca, w godz. 11:00-19:00 na sopockim molo. Głównym założeniem tego wydarzenia jest szeroko pojęta edukacja kulinarna związana z regionem Pomorza i Morza Bałtyckiego.

Przy eleganckim stole pojawią się między innymi sławy kulinarne, członkowie Slow Food International i Slow Food Polska, szefowie kuchni ok. kilkudziesięciu restauracji z Trójmiasta, Kaszub i innych rejonów Polski, artyści, celebryci, blogerzy kulinarni, Prezydent miasta Sopot, Marszałek Województwa Pomorskiego, młodzi zdolni pasjonaci gotowania, a także wszyscy respektując zasady Slow Food oraz założenia festiwalowego menu.

„Kucharze zawodowcy, mistrzowie, poszukiwacze smaków, celebryci, pasjonaci jedzenia, szaleńcy, dla których gotowanie i zgłębianie tajemnic kulinarnych jest filozofią życia i źródłem dobrego samopoczucia - to Oni tworzą Sopot od Kuchni” – informują na swoim facebooku organizatorzy.

Podczas festiwalu będzie można skosztować ryb bałtyckich, atlantyckich i słodkowodnych oraz truskawki kaszubskiej. Pojawią się także makarony przygotowywane na miejscu, dania mięsne, wegańskie, wegetariańskie i kaszubskie. Oczywiście nie zabraknie również zup i deserów. W trakcie trwania festiwalu będzie można spróbować regionalnych piw i domowych wypieków. Dla uczestników codziennie gotować będą kucharze z ponad 20 restauracji, m.in. Sheraton Sopot Hotel, Snails Garden Horeca, Kikkoman's Kitchen, Morpol, Toscana, Restauracja Gryfon, Dym Na Wodzie, Delmonico Cut Steakhouse, Snails Garden Horeca, Kikkoman's Kitchen, Morpol, Sztuczka, 1611 Restaurant, Pan Łosoś. Przygotują oni autorskie interpretacje dań w oparciu o przekazane przez organizatora produkty.

W cenie 25 złotych można kupić bon z 5 kuponami, które następnie wymienia się na dania festiwalowe.

Pierwsza edycja festiwalu odniosła duży sukces. Wydarzenie zostało nagrodzone przez MTG jako “Najlepsza promocja województwa pomorskiego w 2013”. W tym roku festiwal został wpisany do światowego kalendarza festiwali Slow Food, co jest ogromnym wyróżnieniem.

Organizatorem festiwalu jest Slow Food Pomorze.

Szczegółowa lista restauracji biorących udział w festiwalu dostępna na Facebooku: https://pl-pl.facebook.com/SopotOdKuchni

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda