mobile
REKLAMA

Sałatki na grilla

Szaszłyki, kiełbaski i karkówki – to standardowe menu na grilla. Najczęstszym dodatkiem do nich jest ketchup i musztarda, jednak warto dodać do takiego posiłku również sałatki. Warto by były lekkie i dobrze komponowały się z daniami z rusztu.

Aleksandra Żarkiewicz
TAGI
Sałatki na grilla

Początek maja nie zachwycał. Jednak z każdym kolejnym dniem jest coraz cieplej, a to oznacza start sezonu grillowego. W końcu można zjeść długo wyczekiwane szaszłyki czy inne pyszności przyrządzone na ruszcie grilla. Dobrym dodatkiem będą sałatki. Idealnie skomponowane, połączą się z daniami i pięknie przyozdobią stół. Przedstawimy kilka propozycji, które nie tylko ładnie wyglądają, ale są też bombą witaminową i zdrowym uzupełnieniem posiłku.

Smakowite trio

Składniki:

  • 1 brokuł

  • 4 jajka ugotowane na twardo

  • 4 pomidory

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

  • 3 łyżki majonezu

  • 3 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

Brokuł podziel na różyczki i ugotuj al dente. Jajka i pomidory podziel na ćwiartki. Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Tak przygotowanym sosem polej ułożone na półmisku warzywa oraz jajka.

Sałatka z makaronem ryżowym

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego

  • 1 długi ogórek

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

  • 4 łyżki majonezu

  • Sos koperkowo ziołowy Knorr

  • 3 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

  • 1 pęczek koperku

Przygotowanie:

Makaron włóż do garnka i zalej wrzątkiem, zostaw tak pod przykryciem na godzinę. Pokrojoną pierś z kurczaka usmaż, a ogórek wraz ze skórką zetrzyj na tarce na największych oczkach. Zrób sos koperkowo ziołowy według przepisu na opakowaniu i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Odcedź makaron, pokrój i przełóż do miski. Dodaj do niej kurczaka, ogórek, przygotowany sos, posiatkowany koperek, majonez i przyprawy do smaku. Wymieszaj wszystko.

Sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • 700 g młodych ziemniaków

  • 1/2 pęczka szczypiorku z dymką

  • 4 ogórki konserwowe

  • 1 opakowanie sera feta

  • 4 łyżki majonezu

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj oskrobane ziemniaki i po ostudzeniu pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski. Dodaj pokrojony ser, ogórki, szczypiorek z dymką. Majonez wymieszaj z jogurtem, dopraw przyprawami i wymieszaj z sałatką.

Smacznego!

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda