mobile

Sałatka ze szparagami

Podajemy przepis na bardzo dietetyczne i smaczne danie, które doskonale sprawdza się podczas upałów. Sezon na szparagi trwa, więc warto włączyć je do codziennego menu.

Agata Mościcka
Sałatka ze szparagami

Świeże szparagi są bardzo łatwe i szybkie w przyrządzaniu - wyłącznie ich biała odmiana wymaga obierania ze skórki. Warzywo to jest bogate w składniki odżywcze. Dobrze stosować je w diecie odchudzającej, ponieważ są niskokaloryczne, zawierają dużo cennego białka oraz witaminy: C, K i te z grupy B. Zawierają także minerały takie jak: żelazo, potas, magnez, selen i fosfor. Zielone szparagi są ponadto bogate w witaminę A. Spożywanie ich działa pomocniczo w problemach z nadciśnieniem, poprawia pracę układu pokarmowego, zapobiega pękaniu naczyń włosowatych i wspiera detoksykację organizmu.

Przepis na sałatkę ze szparagami (na co dzień):

Osoby lubiące szybkie i pożywne dania powinny spróbować sałatki szparagowej z szynką. Do jej przygotowania wystarczą:

  • trzy jajka ugotowane na twardo,

  • pół kilograma ugotowanych i ostudzonych szparagów,

  • ok. 200 gramów pokrojonej w kostkę gotowanej szynki,

  • kilka liści sałaty lodowej.

Do dressingu potrzebna będzie:

  • musztarda (1 łyżeczka),

  • olej roślinny lub oliwa z oliwek (3 łyżki),

  • ocet jabłkowy (1 łyżka),

  • sól, pieprz, cukier lub miód do smaku.

Pokrojone na cienkie paski jajka i szynkę oraz na małe kawałki szparagi kładziemy na rozłożonych na talerzu kilku liściach sałaty lodowej. Wszystkie składniki dressingu wlewamy do szklanki i dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie polewamy sosem sałatkę. Wstawiamy ją do lodówki na około 10 minut. Sałatkę możemy podawać posypaną, np. pestkami dyni i pociętymi w plastry truskawkami.

Przepis na sałatkę ze szparami (od święta):

Szparagi sprawdzą się zarówno jako błyskawiczne danie na co dzień, jak i wyszukana potrawa, którą można zaskoczyć gości.
Do przygotowania sałatki potrzebujemy:

  • 1 kg białych szparagów,

  • 200 gram wędzonego łososia,

  • łyżkę stołową masła

  • cukier i sól do smaku.

W skład dressingu wchodzi:

  • ocet jabłkowy (1 łyżka),

  • oliwa z oliwek (4 łyżki)

  • świeży koperek,

  • pieprz do smaku.

Szparagi wkładamy do garnka i zalewamy wodą aż do ich pełnego przykrycia. Dodajemy sól, pieprz i masło. Gdy woda osiągnie stan wrzenia, pozostawiamy warzywa na małym ogniu przez około 15 minut, aż staną się miękkie. Po odsączeniu wykładamy je na półmisek i nakładamy plastry wędzonego łososia. Mieszamy składniki sosu, a następnie dokładnie polewamy nim całość. Danie wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Sałatkę podajemy udekorowaną gałązkami świeżego koperku z chrupiącą bagietką.

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda