mobile

Popularna sałatka Cezar wyśmienicie smakuje z krewetkami z grilla.

Przywykliśmy do tego, że składnikiem serwowanej w restauracjach Sałatki Cezar jest grillowany kurczak, warto jednak poznać jej inną wersję z krewetkami w roli głównej.

Agata Mościcka
TAGI
Popularna sałatka Cezar wyśmienicie smakuje z krewetkami z grilla.

Z pewnością ta odmiana Sałatki przypadnie do gustu osobom, które unikają spożywania mięsa. Danie prezentuje się nawet atrakcyjniej z dodatkiem, jakim są krewetki a na pewno jest zdrowsze. Krewetki nie tylko mają wyjątkowy, delikatny smak, ale posiadają również niezwykle cenne właściwości odżywcze i są niskokaloryczne.

Do wykonania Sałatki Cezar oprócz wspomnianych krewetek, dobrej jakości, w ilości około 30 dag, potrzebne będą:

sałata najlepiej Rzymska, ale w ostateczności może być również Lodowa,

sałata Rukola około 1,4 opakowania,

2 ząbki czosnku,

ser Parmezan w kawałku,

2 kromki chleba pszennego,

sól i pieprz do smaku

 

Dietetyczny sosu przyrządzimy z pomocą :

 

2 łyżek musztardy z gorczycą,

1 ząbka czosnku

1 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżki majonezu light

4-5 łyżek jogurtu naturalnego, łagodnego,

soli i pieprz do smaku

 

Krewetki należy dobrze umyć i oczyścić, pamiętając o usunięciu czarnej niteczki z odwłoku, która jest przewodem pokarmowym. Można naturalnie użyć krewetek mrożonych, po uprzednim rozmrożeniu. Następnie należy obrać czosnek i drobno go pokroić lub przecisnąć przez specjalną praskę do czosnku. Krewetki możemy przyrządzić do sałatki na dwa sposoby. Można usmażyć je na maśle z dodatkiem czosnku i białego wina albo, co z pewnością jest zdrowsze, ugrillować. Do grillowania warto krewetki wcześniej zamarynować, zalewając je 2 łyżkami oliwy extra virgin i dodając przeciśnięty czosnek, odrobinę cytryny, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem należy dokładnie wymieszać i odstawić do momentu przygotowania sałaty i sosu. Wtedy dopiero krewetki kładziemy na ruszt. Można również osuszone po umyciu wrzucić na rozgrzane na patelni dwie łyżki masła, a następnie dodać obrany i rozgnieciony czosnek, ¼ szklanki białego, wytrawnego wina oraz sól i pieprz do smaku.

Zarówno na grillu, jak i na patelni krewetki smażymy bardzo krótko, po około 2-3 minuty z każdej strony.

Kromki chleba kroimy w kostkę i przesmażamy krótko, na suchej patelni, tak by powstały małe grzanki. W dużych i głębokich talerzach kładziemy umytą, osuszoną i porwaną na mniejsze kawałki sałatę Rzymską oraz niewielką ilość sałaty Rukoli. Przygotowujemy sos. Do miseczki kolejno nakładamy, w podanych wcześniej ilościach, jogurt, musztardę, majonez, obrany i rozgnieciony czosnek i doprawiamy wszystko do smaku solą pieprzem oraz sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Na liściach sałaty układamy usmażone lub grillowane krewetki i polewamy je gotowym sosem a całość ozdabiamy dużymi płatami sera Parmazana, startymi na tarce i posypujemy grzankami.

Taka Sałatka Cesar na pewno podbije serca smakoszy.

 

Agata Mościcka


 

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda