mobile

Nieznane oblicza ziemniaka- Ten, o którym wszystko wiadomo

Jakieś skojarzenie ze słowem ziemniak? No wiadomo. Wiadomo to, owo i tamto. W zasadzie to chyba wszystko. Tylko czy aby na pewno…

Sylwia Chruścińska
TAGI
Nieznane oblicza ziemniaka- Ten, o którym wszystko wiadomo

Jak się okazuje tak dobrze znany nam ziemniak kulinarnie  dzielimy na:

  • Typ kulinarny A — sałatkowy
  • Typ kulinarny B — ogólnoużytkowy
  • Typ kulinarny C — lekko mączysty

Najczęstsze typy pośrednie to AB i CB. O tym jakie jest kulinarne przeznaczenie każdego z typów i jakie odmiany mieszczą się w danym typie informuje link poniżej.

 

Ginąc w pomroce dziejów

Wszystko zaczęło się rzeczywiście dawno temu w Peru. Po podboju Inków ziemniaki rozpowszechniali Hiszpanie. Tyle że jak na produkt, który ponoć w roku 2012 statystyczny mieszkaniec Ziemi spożył w ilości 33 kilogramów rocznie ziemniak rozpowszechniał się doprawdy powoli.

I z oporami. W Europie dopiero w drugiej połowie XVIII wieku przestaje być uważany w zależności od kraju. Zza roślinę: ogrodową, ozdobną, z której wywar stosuje się jako środek na niestrawność ( same ziemniaki wówczas wyrzucano), wywołującą gorączkę, oraz niegodną spożywania, gdyż rośnie w ziemi a nie na niej.

 Zręcznym pomysłem na rozpowszechnienie hodowli na bardziej masową skalę było zdejmowanie na noc straży z królewskich zagonów w czasach Ludwika XVI we Francji.

 

A w Polsce

 To król Jan III Sobieski przywiózł do Polski ziemniaki podarowane przez cesarza Leopolda I. W wilanowskim ogrodzie hodował je Paweł Wienczarek.

Później podczas panowania obu Augustów ogrodnikiem będzie jego zięć Jan Łuba.

Wówczas tak hodowla jak i spożycie wśród dworu i magnaterii rozpowszechnia się już z powodzeniem, ale choć August III ponoć codziennie domaga się miski smażonych ziemniaków to z popularnością wśród warstw niższych nie jest już tak dobrze.

 

Nieoceniony kronikarz czasów saskich ks. Jędrzej Kitowicz twierdzi, iż Polacy brzydzili się kartoflami, a zwłaszcza…krochmalem czyli mąką.

Pomimo krytycznych opinii pomysły na kulinarne wykorzystanie ziemniaków mnożą się i przyjmują. Pod koniec wieku XVIII jadane są ziemniaki pieczone, smażone, lub gotowane podawane m.in. z masłem, śledziem, polewką rybną, czy rosołem. Proponuje się też przygotowywanie z nich „makaronu i „kawy”. Lub nawet „pikli”.

  Jak również ziemniaków suszenie i dodawanie  do wypiekanego chleba.

To ostatnie się przyjęło. Przyjęło się także ,choć w jakże zmodyfikowanej formie „suszenie obranych i pokrojonych ziemniaków, aż staną się twarde i przezroczyste”. Suszyli je w swych domowych, chlebowych piecach jako strawę podróżną Amerykanie.

Z biegiem lat polskie i światowe umiłowanie ziemniaków wzrasta. W Polsce poemat „Kartofla” poświęci im Mickiewicz, Julian Tuwim wiersz, Prus Bolesław wspomni w „Lalce”. Ba-ziemniak/kartofel doczeka się u nas swego pomnika w Biesiekierzu.

Wysokość bulwy bez stelażu ok. 4 metrów. W Polsce hodujemy 120 odmian .Na świecie najwięcej ziemniaków zbierają Chińczycy. Dowód na różnorodność ziemniaczanych potraw przedstawiają przepisy w linkach poniżej. Warto też wypróbować przepis na Zupę ziemniaczaną z Badenii.

Składniki: cebula szalotka, ziemniaki najlepiej typu A lub AB 3-5 zależnie od wielkości, marchew 2-3,1,5-litra bulionu warzywnego, lub z kurczaka. Szczypta szafranu.3 kromki żytniego ciemnego chleba.5 dkg pasztetowej.

Wykonanie: pokrojoną w drobną kostkę szalotkę podduszamy na maśle, Do lekko podduszonej dodajemy bardzo drobno pokrojone ziemniaki i marchew. Zalewamy bulionem, dodajemy szafran i gotujemy. Podprawioną „ na ostro” solą pieprzem i majerankiem pasztetową mieszamy. Rumienimy z obu stron kromki na sklarowanym maśle. Odsączamy na ręczniku i smarujemy pasztetową. Zupę przed podaniem dekorujemy pietruszką i małymi grzankami. Przepis pochodzi z programu „Makłowicz w podróży –Żyzna Badenia.

http://polskiziemniak.pl/typy-kulinarne/

http://hiszpania-portal.pl/papas-arrugadas-przepis-pomarszczone-ziemniaki-po-kanaryjsku/

https://polki.pl/video/przepisy-i-kuchnia,kasia-gotuje-z-polkipl-ziemniaki-hasselback,2252,wideo.html

http://gotuje-i-zjadam.blogspot.com/2013/03/recette-papet-vaudois-prosty-przepis.html

źródło fotografii: shutterstock

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda