mobile

Jesienna edycja Jarmarku Żuławskich Smaków

Jesień to czas, kiedy wiele owoców i warzyw osiąga pełny smak. Większość produktów można kupić przez cały rok w sklepach, ale prawdziwe ekologiczne produkty znajdziemy na targach lokalnych produktów. Jesienne zbiory przynoszą różnorodne zdrowe i smaczne przetwory.

Informacja prasowa
Jesienna edycja Jarmarku Żuławskich Smaków

Co powinna zawierać jesienna dieta

Kupowanie lokalnych produktów sezonowych nie tylko zmniejsza ślad węglowy i wspomaga lokalne gospodarki, ale promuje ekologiczne produkty, pełne witamin. W jesienne miesiące warto zaopatrzyć się w sezonowe owoce i warzywa, które zawierają niezbędne witaminy i przeciwutleniacze, które nie tylko spowalniają proces starzenia, ale mogą wspomóc nasze zdrowie.

W lokalne produkty, mieszkańcy Gdańska i okolic, mogą zaopatrzyć się podczas najbliższego Jarmarku Żuławskich Smaków, który odbędzie się w Centrum Handlowym Osowa. Wystawcy zaprezentują regionalne wyroby w piątek i sobotę – 3 i 4 września.

Od samego początku inicjatywa powstania marki miała na celu pokazanie, co na Żuławach jest najsmaczniejsze i co lokalni producenci, sami od lat z wielkim sercem, tworzą w swoich manufakturach.

Dietę powinniśmy zmieniać w zależności od pory roku

Chłodne dni są idealne aby dodać do diety świeże przetwory i potrawy, które dodadzą nam energii, poprawią nasz nastrój i uchronią przed przeziębieniem. Warto więc sięgnąć po świeże wędliny, sery i przetwory, które będą dostępne u producentów podczas wrześniowego Jarmarku w CH Osowa.

Dania kuchni tradycyjnej to przykład jesiennego pomysły na obiad. Na jarmarku będziecie mogli skosztować domowej kuchni i Pierogów Halinki w wielu smakach. Warto podkreślić, że zawarty w nich tłuszcz i nadzienie dostarczają do organizmu wiele składników odżywczych. W zależności od nadzienia możemy zakupić pierogi ruskie, pierogi leniwe, pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i grzybami.

Kiszonki i powidła

Dni stają się coraz krótsze. Nadszedł czas, aby wprowadzić sezonowe produkty do naszej diety. Wspomogą one nasz układ odpornościowy, przygotowując nasz organizm na chłodniejsze miesiące. O tej porze roku warto zacząć od warzyw i kiszonek bogatych w witaminę C. Dlatego podczas Jarmarku Żuławskich Smaków warto zaopatrzyć się w kiszonki.

Dodatkowym sposobem na umilenie tych ponurych dni będą jesienne wypieki. Pyszne i słodkie cista z jesiennymi owocami smakują obłędnie. Słodkości pachnące cynamonem i powidłami śliwkowymi lub szarlotki to idealny dodatek do ciepłej herbaty.

Jesień pełna zdrowia

Jesień to pora roku, kiedy nasz układ odpornościowy znów potrzebuje dodatkowego wzmocnienia, a produkty spożywcze takie jak grzyby, konfitury, sery, swojskie kiełbasy i wędzonki, zawierają mnóstwo witamin.

Dostosowanie diety do pór roku ma kluczowe znaczenie dla Twojego zdrowia i dobrego samopoczucia , zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Jeśli jesienią tego roku chcemy trzymać się z daleka od lekarza, zmieńmy dietę i zaopatrzmy się w lokalne produkty wysokiej jakości odwiedzając Jarmark Żuławskich Smaków w Centrum Handlowym Osowa, który potrwa od 3 do 4 września (piątek, sobota) w czasie otwarcia centrum.

Lista wystawców wrześniowej edycji Żuławskich Smaków:

– Żuławska Zagroda,

– Pierogi Halinki,

– Słodki Zakątek,

– wędliny Specjały z Borów,

– Domowe Przysmaki,

– sery Witka.

Więcej informacji na stronie www.chosowa i na facebookowym fanpage’u Centrum.

Fot. mat. pras.

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda