mobile
REKLAMA

Grzanki z pastą z warzyw z rosołu

Sylwia Majcher, autorka książki "Gotuję, nie marnuję"przedstawia świetny patent na wykorzystanie tego, co zostaje najczęściej, mianowicie warzyw z rosołu.

Informacja prasowa/Banki Żywności
TAGI
Grzanki z pastą z warzyw z rosołu

Lista składników:

- 2 kromki ulubionego pieczywa

- warzywa z rosołu – seler, por, cebula, pietruszka

- pół łyżeczki kuminu

- łyżka posiekanej natki kolendry lub pietruszki

- sok z połowy cytryny

- oliwa do skropienia grzanek i łyżeczka do pasty

- ząbek czosnku

- opcjonalnie biały ser- jeśli masz resztki w lodówce, dołóż do pasty

Sposób przygotowania:

Kromki chleba natrzeć delikatnie oliwą i podpiec do zarumienienia w tosterze lub piekarniku ( w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni około 3-5 minut). Warzywa z rosołu odsączyć i przełożyć do blendera. Dodać kumin, sok z cytryny, łyżeczkę oliwy i ząbek czosnku. Zmiskować na gładką pastę. Na koniec doprawić solą i pieprzem i wymieszać z natką kolendry lub pietruszki. Pastę można traktować też jako dip, wystarczy dodać do niej 2 łyżki jogurtu naturalnego.

Przepis pochodzi z książki “Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku” Sylwii Majcher

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda