mobile

Fakty i mity- jajka

Wokół jajek, które są nieodzowną częścią diety większości ludzi narosło przez lata wiele mitów. Czy naprawdę zawierają dużo cholesterolu? Czy są zdrowe i czym powinniśmy się kierować podczas ich kupowania?

Aleksandra Żarkiewicz
TAGI
Fakty i mity- jajka

Niektórzy ludzie nie wyobrażają sobie życia bez jajek, są jednak i tacy, którzy stanowczo odradzają ich jedzenie. Jedni uważają, że mają niezwykle dużo zalet dla zdrowia, z kolei ci drudzy sądzą, że jest wręcz przeciwnie.

Jajka są łatwo dostępne i wykorzystywane do większości przepisów kulinarnych (ciasta, sałatki). Wartość jajek jest niepodważalna. Wciąż jednak wiele osób mówi, że ich jedzenie nie jest korzystne dla zdrowia, gdyż znacznie podnosi poziom cholesterolu, a to w konsekwencji może prowadzić do chorób układu krążenia. Jajka dostarczają organizmowi nie tylko białka i witaminy, ale również tłuszcze i cholesterol. Dlatego aby zachować jego odpowiedni poziom nie powinno się spożywać ich w zbyt dużych ilościach.

Przeprowadzono szereg badań, które miały na celu sprawdzenie czy są zdrowe czy nie. Niestety wyniki nie są jednoznaczne. Jedne z nich mówią o korzystnych właściwościach jajek, a drugie wręcz przeciwnie. Specjaliści nie znaleźli jednoznacznego dowodu na to, że są one szkodliwe dla zdrowia. Wiele zależy także do sposobu przygotowania jajek. Jajko sadzone ma bowiem inny wpływ na zdrowie niż jajko na twardo, a jeszcze inne niż jajko na miękko. Lekarze twierdzą, że w zależności od wieku, uwarunkowań genetycznych i nawyków tygodniowe spożycie nie powinno przekraczać 5 sztuk.

Jajka podnoszą cholesterol- MIT. Jajka same w sobie nie mogą podwyższać poziomu cholesterolu we krwi. Poza tym znajduje się on tylko w żółtku. Ponadto jajka zawierają cholinę, która wspomaga jego metabolizm. Za poziom cholesterolu w organizmie człowieka w większym stopniu odpowiadają kwasy tłuszczowe nasycone oraz cukier.

Faktem jest to, że jajka mają dobry wpływ na wzrok. Zawierają łatwo przyswajalną luteinę i zeaksantynę- związki, które zapobiegają degeneracji plamki żółtej oka. Dodatkowo są bogate w witaminę A- niezbędną do prawidłowego widzenia.

Czy jajka dostarczają więcej białka niż mięso? Niestety nie, ale ludzki organizm łatwiej przyswaja białko z jajka niż z mięsa.

Z tym, że jajka tego białka mają mniej, natomiast pod względem składu jest to najlepsze białko na świecie.

To, że jajka są źródłem cennych witamin nie trzeba chyba przypominać. W swoim składzie posiadają takie witaminy jak A, D, E, K, B2, B12, a także kwasu pantotenowego i wielu ważnych dla zdrowia składników mineralnych: wapnia, fosforu, magnezu, potasu, żelaza, miedzi, cynku i selenu. Pod tym względem niewiele produktów może im dorównać.

Niestety z jajkami nie jest tak jak z chlebem, ciemniejsze nie są zdrowsze i lepsze niż białe. Skorupki nie mają żadnego znaczenia dla wartości odżywczej jaj. Atutem białych skorupek jest to, że z nich można wyczarować ładniejsze pisanki na święta Wielkanocne.

Gotowanie jajek zabija witaminy i dlatego powinniśmy je jeść na surowo- to zdecydowanie mit. Podczas obróbki cieplnej jajka tracą tylko niewielką część swoich wartości odżywczych. Poza tym większość ludzi woli jajka gotowane, sadzone czy w postaci jajecznicy. Nie ma sensu zmuszać się do jedzenia surowych jajek, tym bardziej, że niektórzy na samą myśl dostają dreszczy, gęsiej skórki. Desery przygotowywane z surowych jajek (kogel- mogel) zwierają dużo cukru, którego powinniśmy zdecydowanie unikać.

Źródło fotografii: https://www.flickr.com/photos/45688285@N00/551387819/

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda