mobile
REKLAMA

Czym zastąpić cukier?

Sklepowe półki uginają się od reklamowanych słodzików jako zdrowe zamienniki białego cukru. Cukry zawarte w pełnym pożywieniu są zrównoważone przez odpowiednie minerały. Energia uzyskana w wyniku procesu rozkładania i przyswajania takich cukrów jest z natury stała i długotrwała. Kiedy naturalny cukier zostanie poddany rafinacji i koncentracji, siła życiowa ulega rozproszeniu, a naturalna równowaga- zachwianiu. Który z oferowanych słodzików wybrać?

Aleksandra Żarkiewicz
TAGI
Czym zastąpić cukier?

Jak głosi  popularne powiedzenie- „cukier krzepi”. Dziś już jednak wiadomo, że to nieprawda. Nadmiar cukru w diecie uważany jest za czynnik ryzyka wielu chorób, na przykład próchnicy, nadciśnienia czy innych chorób układu krążenia. Stanowi też główną przyczynę problemów z nadwagą oraz otyłością. Czy chcąc być zdrowym należy całkowicie zrezygnować z słodkiego smaku? Niekoniecznie. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele zamienników cukru, które możemy włączyć do diety, nie obawiając się o zdrowie, a jednocześnie rozkoszować się słodkim smakiem bez zbędnych wyrzeczeń.

Stewia to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. W swoich liściach i łodygach zawiera glikozydy stweiolowe, które odpowiadają za jej słodki smak, a przy tym nie dostarczają kalorii. Stewia jest słodsza od cukru o paręset razy, dlatego też do słodzenia różnych napoi zdecydowanie wystarczy jej minimalna ilość. Jedna łyżeczka sproszkowanych liści rośliny odpowiada swoją słodyczą aż jednej szklance cukru! Do słodzenia można wykorzystywać świeże liście, suszone bądź sproszkowane. W sklepach dostępne są także tabletki lub płyny z rośliny. Świeże liście zaleca się jako dodatek do sałatek. W innej postaci doskonale sprawdzą się jako słodzik do kawy, herbaty, wypieków oraz przetworów. Stewia ma nieco gorzkawy posmak, przez co nie każdemu odpowiada. Szybko ulega karmelizacji podczas pieczenia. Zaleca się do użytku brązowe lub zielone ekstrakty, gdyż są mniej przetworzone niż białe.

Ksylitol to cukier, który wytwarza się z kory brzozy. Zawiera około czterdzieści procent mniej kalorii niż cukier biały. Ma również blisko dziesięciokrotnie niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje nagłych wyrzutów insuliny do krwiobiegu. Jest idealną alternatywą dla cukrzyków. Jak potwierdzają liczne badania, jego spożywanie powoduje korzyści zdrowotne. Ksylitol działa przeciwko zakwaszaniu organizmu, wspomaga przyswajanie wapnia oraz magnezu, polepsza się mineralizacja kości, zapobiega osteoporozie, działa bakteriobójczo, pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową, hamuje łaknienie na słodycze. Jego słodkość jest podobna do słodkości tradycyjnego cukru. Można go wykorzystywać do słodzenia kawy, herbaty, a także dodawać do wypieków bądź przetworów owocowych. Smak ksylitolu utrzymuje się w szerokim zakresie temperatur.

Syrop klonowy to tradycyjny kanadyjski przysmak, który pozyskuje się z pni klonów poprzez odparowywanie wody. Nie zawiera konserwantów i można go przechowywać aż do osiemnastu miesięcy! Oprócz głównego składnika jakim jest cukier, zawiera również wapń, magnez, potas, fosfor oraz mangan. W swoim składzie ma także witaminy z grupy B i polifenole o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym. W związku z tym jest zdecydowanie zdrowszy niż zwykły biały cukier. Dostarcza również organizmowi mniej kalorii, jednak zawiera sporo sacharozy, dlatego też powinien być stosowany okazjonalnie. Nie jest wskazany dla diabetyków czy osób będących na diecie bezcukrowej. Syrop klonowy można stosować do słodzenia wypieków, jako polewę do naleśników, gofrów czy tostów francuskich.

Syrop daktylowy utworzony z naturalnej słodkich daktyli jest znakomitym zamiennikiem tradycyjnego cukru. Daktyle zawierają sporo wartościowych składników odżywczych jak karoteny, witaminy z grupy B, witaminy E, wapnia, żelaza czy fosforu. Suszone owoce można używać do słodzenia ciasta, zaś syrop również do wypieków oraz napoi.

Źródło fotografii: http://5ty.pl

KOMENTARZE

aktualności

REKLAMA
więcej z działu aktualności
REKLAMA

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie Kobieta Dziecko

więcej z działu Zdrowie Kobieta Dziecko