mobile

Czego będzie można spróbować w tym roku na jarmarku św. Dominika?

W pierwszy weekend tegorocznej edycji Jarmarku św. Dominika na Uliczce Pomorskiej wystawcy prezentować będą dwa produkty. W sobotę, 24 lipca 2021 r. na stoiskach Pomorskich Smaków w ofercie znajdziemy słodkie miody z regionalnych pasiek, natomiast w niedzielę, 25 lipca – oleje roślinne wytwarzane przez pomorskich rolników.

Informacja prasowa
Czego będzie można spróbować w tym roku na jarmarku św. Dominika?

Celem wydarzenia jest nie tylko promocja pomorskiego rolnictwa, ale także popularyzacja spożywania miodu, produktów pszczelich i olejów roślinnych oraz przybliżenie zalet ich stosowania w naszej codziennej diecie.

Gościem specjalnym strefy Pomorskich Smaków będzie kucharz i prezenter telewizyjny Pascal Brodnicki. Jest on znany przede wszystkim jako prowadzący programy kulinarne „Pascal: Po prostu gotuj!” oraz „Smakuj świat z Pascalem”, a także autor popularnych książek o sztuce gotowania.

Zdrowe miody z pomorskich pasiek…

Pierwszego dnia na Uliczce Pomorskiej królować będą miody z gospodarstw pszczelarskich, w których produkcja odbywa się tradycyjnymi metodami.

– Miód wybierany jest z uli metodą tradycyjną poprzez ręczne odsklepianie ramek a następnie wirowanie w tradycyjnej miodarce na zimno. W trosce o jak najwyższą jakość naszych produktów, większość miodów jest rozlewana w słoiki zaraz po odwirowaniu – wyjaśnia Mateusz Browarczyk z gospodarstwa Miodolandia, właściciel pasiek znajdujących się na Kaszubach i Żuławach Gdańskich.

Na stoiskach Pomorskich Smaków sprzedawane będą m.in. miody wielokwiatowe, lipowe, akacjowe, rzepakowe, wrzosowe czy spadziowe. Nie zabraknie również miodów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Wśród nich są np. miód leśny z Biernatki, którego produkcją zajmuje się Krzysztof Patalas z Ekologicznego Gospodarstwa Pszczelarskiego Eko-Barć, miód kaszubski czy miód pszczółkowski (majowy, czerwcowy i lipcowy), pochodzący z pasieki stacjonarnej Jana Freda i pasieki wędrownej Izabeli Wrony.

Dostępny będzie miód mniszkowy z gospodarstwa pszczelarskiego Miody Bargańscy położonego w powiecie bytowskim. Miód z kwiatu mniszka lekarskiego, czyli popularnego mleczu, ma wysoką aktywność biologiczną. Polecany jest przy zaburzeniach trawienia, skurczach żołądka i jelit, chorobach wątroby i dróg żółciowych oraz przy niedokrwistości i schorzeniach reumatycznych. Chętni będą mogli też spróbować prawdziwej rzadkości, czyli wyjątkowego miodu z ogórecznika.

– Jest on jasnożółty, łagodny w smaku i ma delikatny woskowy aromat. Szczególnie docenią go ci, którzy pracują głosem. Wspaniale koi struny głosowe – zachwala miód z ogórecznika Grzegorz Pelcner, pszczelarz z pasieki Katarzynka.

Pozostali wystawcy strefy Pomorskich Smaków to specjalizująca się w poławianiu pyłku kwiatowego Zielona Pasieka należąca do Bożeny i Piotra Sobuniów, gospodarstwo Pszczelarnia Tomasza Stenki, który kontynuuje rodzinne tradycje sięgające 1922 r., a także gospodarstwo pasieczne Kaszubskie Miody.

– Tradycyjny miód z Kaszub ma słodki smak, któremu towarzyszy gorzkawy posmak. Wyróżnia się ponadto silnym, specyficznym aromatem roślin występujących na terenie Kaszub. To właśnie charakterystyczne zbiorowiska roślinne Kaszub sprawiają, że ów miód jest niepowtarzalny – zaznacza Hieronim Kosecki z gospodarstwa Kaszubskie Miody.

… oraz oleje roślinne tłoczone na zimno

Drugiego dnia w ramach Pomorskich Smaków prezentowane będą wysokiej jakości produkty z gospodarstw rolnych, zajmujących się tłoczeniem olejów z nasion pochodzących głównie z certyfikowanych upraw ekologicznych. Proces ich tłoczenia na zimno pozwala w pełni zachować walory odżywcze i smakowe oleju oraz nie niszczy cennych składników zwartych w nasionach.

W ofercie gospodarstwa rolnego Ekostodoła znajdziemy oleje: lniany, rzepakowy i konopny. Szczególną uwagę warto zwrócić na olej rydzowy, produkowany z nasion lnianki siewnej, która jest najstarszą rośliną oleistą w Europie.

– Olej rydzowy jest zasobny w zdrowe kwasy tłuszczowe, z których najważniejszy jest Omega-3, a także wyjątkowo obfity w antyoksydanty oraz witaminę E. Korzyści z konsumpcji oleju rydzowego to m.in. obniżenie poziomu cholesterolu, łagodzenie stanów zapalnych w organizmie, wzmacnianie odporności oraz opóźnianie procesu starzenia – informuje Jarosław Kułynycz, właściciel Ekostodoły.

 Poza olejami na stoiskach Gospodarstwa Ekologicznego Jawory „Ekolelita”, gospodarstwa rolnego Katarzyny i Rafała Mładonowiczów, PHU Lenhen Henryki Sztabińskiej oraz firmy EkoAnka będzie można również kupić produkty spożywcze, takie jak np. zakwas z buraków, konfitury z jagody kamczackiej, syropy z kwiatu mniszka lub czarnego bzu, kasze, mielone nasiona kminku, lnu czy ostropestu, octy ziołowe i owocowe, napary i wyciągi ziołowe na miodzie oraz naturalne soki.

Fot. mat. pras.

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda